Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk havari

Danmarks nyeste parti ligger i ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av mindre enn et år har danske velgere vært vitne til et av de raskeste og mest dramatiske partihavarier i dansk politisk historie. I mai i fjor ble partiet Ny Alliance, NA, dannet i en landsomfattende rus av begeistring og meningsmålinger som viste at partiet ville fått 15-20 representanter i Folketinget. I dag er partiet en rykende ruinhaug. Partiets fanebærer, og en av stifterne, Naser Khader, var inntil i fjor vår Danmarks mest populære politiker og beundrede personlighet. I dag ligger han totalt utslått tilbake i den politiske manesjen og må – i den grad han oppfatter hva som har skjedd – erkjenne at velgerne har mistet troen på ham og hans parti. Siste meningsmåling viste 0,5 prosent. Og politiske kommentatorer kappes om å beskrive hans totale mangel på de mest elementære politiske lederegenskaper.

Partiet som skulle fornye og anstendiggjøre dansk politikk ved å få slutt på det sterkt innvandringsfiendtlige Dansk Folkepartis innflytelse over regjeringen, og gi landet en mer liberal innvandringspolitikk, viste tidlig mange svakhetstegn i partirekkene. Valgkampen var elendig på grunn av mange sprikende utspill. Men det som har brakt partiet til gravens rand, er at to av partiets i alt fem folketingsrepresentanter har meldt seg ut i løpet av ei uke. Med den sistes utmarsj, Khaders framtidshåp Malou Aamund, som gikk over til regjeringspartiet Venstre, har den konservative regjeringen til Anders Fogh Rasmussen fått flertall sammen med Dansk Folkeparti og NA mistet sin vippeposisjon. Og NA er ifølge de fleste danske kommentatorer ferdig som politisk parti.

De tre stifterne, hvorav bare to er igjen i partiet, hadde en drøm, men de maktet ikke å formulere et felles politisk program, ei heller å holde styr på verken den vesle folketingsgruppa eller tillitsvalgte på lokalplanet. Naser Khaders posisjon som stjernekjendis og partiets ambisjon om å bli tunga på vektskåla i dansk politikk førte til en enorm mediedekning som i sin tur avslørte partiledelsens manglende evne til å gi presise og noenlunde konsistente politiske uttalelser. Strategien var uklar og det ble for mange utspill fra slike som vi her hjemme kaller politiske bygdetullinger. Ifølge kommentatoren Peter Mogensen i Københavnavisa Politiken demonstrerte NA i valgkampen at det manglet det ethvert nytt parti er nødt til å ha: Beinhard toppstyring der ingen avvik blir tolerert. Det er oppskriften Pia Kjærsgaard følger i sin ledelse av Dansk Folkeparti som er et av de få unntak som bekrefter regelen om at nye partier sjelden lykkes med å vinne fotfeste og innflytelse. Et annet unntak er Frp under Carl I Hagens nådeløse bestyrelse.

Ny Alliance har ifølge partiledelsen tatt en tenkepause til over vinterferien. Men analytikerne i Danmark sier at Naser Khader må innse at han ikke egner seg til å lede et parti. Han mangler overblikk og strategisk sans, noen vil også si virkelighetssans. Han er uklar og tenker ikke gjennom hvordan en sak kan utvikle seg. Det gjør ham til en dårlig forhandler. Da hjelper det ikke at han er humanist og en sympatisk fyr med mange venner, og at han har den såkalte evnen til å komme gjennom TV-ruta. Det kreves mer for å lede et parti og overleve i politikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media