Politisk hørsel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et lovforslag skal være på høring i tre måneder og aldri mindre enn seks uker. Likevel viser tall fra Den Norske Advokatforening at nesten halvparten av 250 høringer de siste tre åra har hatt for korte frister. Formålet med høringene er å sikre at myndighetene er kjent med alle relevante synspunkter før en ly lov eller nye regler foreslås. Denne dialogen med ulike typer organisasjoner og grupper siker også en bedre forankring av nye lover.

Sivilombudsmann Arne Fliflet reagerer på undersøkelsen og generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, sier de korte svarfristene fører til at vi får dårligere lover og regler. Det er i seg selv meget alvorlig. Vel så ille er at dette trolig skyldes en blanding av maktarroganse og jakt på effektivitet. Den politiske hørselen er stadig blitt dårligere, både blant byråkrater, statsråder og folkevalgte. Ofte kan det være gode grunner til å ignorere innspill fra ulike særinteresser i saker som gjelder lover og regler. Derimot er det ikke noe alternativ å la være å lytte eller å gi en rimelig høringsfrist. Folkestyret handler om å inkludere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer