- Dette er et politisk jordskjelv. Det kan føre til politisk massevold, det kan få en avgjørende effekt på presidentvalget i 2024, tiltaler mot andre politikere og ta knekken på tilliten til det politiske systemet.
Det skriver Hilmar Mjelde, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, i en melding til Dagbladet.
- Det kan bli enda mer latinamerikanske tilstander i amerikansk politikk enn det allerede er, fortsetter han.
Torsdag ettermiddag lokal tid besluttet en storjury i rettsbygningen på nedre Manhattan i New York at det er grunnlag for å ta ut tiltale mot USAs tidligere president Donald Trump, ifølge The New York Times.
Statsadvokaten bekrefter tiltalen, og opplyser på Twitter at de har vært i kontakt med Trumps advokat, for å koordinere Trumps oppmøte ved statsadvokatens kontor.
I en uttalelse torsdag hevder Trump sin uskyld.
- Dette er politisk forfølgelse og innblanding i valg på historiens høyeste nivå, sier Trump i uttalelsen.

Tiltalt i hysjpenge-saken
Hysjpenger
Ingen sittende eller tidligere amerikansk president er noensinne blitt tiltalt i en kriminalsak.
Nøyaktig hva Trump er tiltalt for, er foreløpig ikke offentlig kjent. Ifølge CNN skal det dreie seg om flere enn 30 tiltalepunkter knyttet til forretningssvindel.
Ifølge The New York Times knytter tiltalen seg til den såkalte hysjpenge-saken.
Pornoskuespilleren Stephanie Clifford, kjent under artistnavnet Stormy Daniels, hevder at hun hadde en affære med Trump i 2006 - noe Trump benekter.
Trump er blitt etterforsket for sin rolle i utbetalingen av 130 000 dollar (om lag 1 365 000 kroner) til Daniels få uker før valget i 2016 - angivelig i bytte mot hennes stillhet om det påståtte forholdet.
- Som ventet
Trumps tidligere fikser og advokat, Michael Cohen, ble dømt for sin rolle i saken i 2018. Han har erkjent å ha overført pengene til Daniels like før valget i 2016, og skal siden ha fått betalt fra Trump for «juridiske utgifter».
- Det er ventet at Trump nå skal overgi seg, at det skal tas fingeravtrykk og bilde, og at han skal for en dommer. Men logistikken rundt dette er litt uklar per nå, skriver Mjelde.
- Hvor ventet eller uventet var dette?
- Som ventet den siste tiden, men overraskende hvis vi ser tilbake i tid. Det er fordi amerikanske påtalemyndigheter droppet denne saken tidligere, men har nå plukket den opp igjen. Det er ikke klart hvorfor, og påtalemyndigheten i New York må nå forklare hvorfor, skriver Mjelde.
- Ett moment kan være at sittende presidenter har immunitet mot straffeforfølgelse, også på delstatsnivå. Det gjør det bare generelt lettere å straffeforfølge Trump nå versus tidligere.
Saken understreker at også presidenter kan straffeforfølges og ansvarliggjøres, mener Mjelde.
- På den andre siden bør da terskelen være relativt høy og saken vanntett, av hensyn til tilliten til rettsstaten. Spesielt når presidenten fortsatt er kandidat. Det står mye på spill her.
- Ikke mobilisert
Mjelde utdyper:
- Problemet er at dette er den minst alvorlige saken mot Trump av alle som pågår. Derfor har jeg vært skeptisk til at denne tiltalen er holdbar politisk og juridisk, og jeg tror Trump har gode kort her. Han risikerer neppe mer enn en bot.
På sin egen sosiale medier-plattform, Truth Social, har Donald Trump selv hevdet at han kommer til å bli «pågrepet på tirsdag» i forrige uke. Det ble han altså ikke.
I samme melding oppfordret han tilhengerne sine til å protestere - ikke ulikt det han gjorde i forkant av stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2021.
Mjelde tror imidlertid ikke at det er sannsynlig at større - eventuelt voldelige - opptøyer finner sted i umiddelbar framtid.
- Nei, det er det ikke tegn til. Vi vil ikke se noen sammenstøt à la 6. januar 2021. Hans tilhengere er ikke mobilisert på samme måte, og myndighetene er godt forberedt. Vi må nå se hva statsadvokaten legger fram, skriver Mjelde.