Politisk kaos i Georgia

Georgias president Eduard Sjevardnadse erklærte lørdag unntakstilstand etter at flere tusen demonstranter stormet parlamentet. Opposisjonen i landet krever nyvalg, mens presidenten kaller situasjonen et «statskupp». Stormet parlamentet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjevardnadse ga lørdag kveld opposisjonen 48 timer på å forlate parlamentsbygningen, melder CNN. Utenfor parlamentet sto titusenvis av demonstranter, som viftet med georgiske flagg og skrek slagord om presidentens avgang.

Sjevardnadse ble raskt eskortert ut bakveien, mens opposisjonen erklærte seg som seierherrer og raskt utnevnte en av sine ledere, parlamentspresident Nino Burdsjanadse, til ny midlertidig president. Burdsjanadse er leder for opposisjonspartiet Demokratene.

- I samsvar med grunnloven vil jeg ta over funksjonene til presidenten inntil det blir klart om han kan fortsette, sier den kvinnelige opposisjonslederen.

Også hovedkvarteret til presidenten ble stormet av demonstranter lørdag.

- Statskupp

Sjevardnadse erklærte lørdag unntakstilstand, og sa at han ikke har planer om å trekke seg.

- Dette er et forsøk på et statskupp og et forsøk på å styrte presidenten, sa Sjevardnadse.

- Jeg kan ikke gjøre annet nå. Jeg erklærer unntakstilstand. Dette er en spesiell ordre, og både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet vil bli involvert. Og vi vil gjenopprette ro og orden, fastslo han.

Norske analytikere frykter at situasjonen kan utvikle seg til blodige kamper.

- Situasjonen i Georgia er svært farlig, og kan veldig fort utvikle seg til en borgerkrig, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen til NTB.

- Det er all grunn til å være urolig. Jeg frykter at det blir en voldelig utvikling i landet, med mindre regimet er så til de grader råtnet på rot at det faller raskt.

Kan sitte midlertidig

Opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili sier at president Eduard Sjevardnadse kan bli sittende enn så lenge, men bare dersom han utskriver nyvalg.

- Vi vil ikke akseptere noe mindre enn et snarlig presidentvalg. Dersom han kunngjør at han bli sittende midlertidig, er det greit. Vi kan fortsatt forhandle om dette, sier opposisjonslederen.

Saakasjvili sier at dersom det ikke bryter ut vold mellom politi og demonstrantene vil opposisjonen garantere for Sjevardnadses sikkerhet. De har heller intet ønske om å stille ham for retten, sier han.

- Vi er ikke voldelige, vi er veldig fredelige, fremholder Saakasjvili.

- Vi liker ham ikke, men vi ønsker ham ikke i fengsel eller - især - drept. Men han må trekke seg. Det er vårt krav. Men dersom har begynner å skyte mot folket, kan jeg ikke garantere noen ting.

- Svært urolig

- Det er en svært spent og urolig situasjon her nå, forteller stedlig representant for Flyktningerådet i Tbilisi, Ulla Backlund, som bor bare hundre meter fra parlamentet.

- Noen sier at Sjevardnadse nå befinner seg på en militærbase, mens andre sier han er i forsvarsdepartementet for å forsøke å overtale militæret til å gripe inn å skape orden.

- Det er ingen spesielt hyggelig tanke, for da kan hva som helst skje, sier Backlund til NTB.

Leder for menneskerettsorganisasjonen Caucasia i Tbilisi, Ramaz Rekhviashvili, sier det avgjørende blir hvilken side hæren bestemmer seg for å støtte.

(NTB)

AVSATT: President Eduard Sjevardnadse fikk marsjordre i dag. Foto: AP/SCANPIX
- UT: Demonstrantene krevde presidentens avgang. De stormet parlamentet. Foto: REUTERS/SCANPIX