Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paraguay:

Politisk kaos i Paraguay etter hemmelig avstemning - Opposisjons­leder drept av politimann

Presidenten har avsatt innenriksministeren og en høytstående politileder.

DREPT: Slektninger bærer kisten med den drepte opposisjonslederen Rodrigo Quintana. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB scanpix
DREPT: Slektninger bærer kisten med den drepte opposisjonslederen Rodrigo Quintana. Foto: Jorge Saenz / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 25 år gamle lederen for et opposisjonsparti i Paraguay er drept. Presidenten har avsatt innenriksministeren og en høytstående politileder.

Drapet skjedde samtidig som landet ble rystet av voldsomme demonstrasjoner etter at senatet i hemmelighet stemte for en grunnlovsendring som åpner for at president Horacio Cartes kan stille til gjenvalg.

25 år gamle Rodrigo Quintana ble skutt og drept i hovedkvarteret til et radikalt liberalt opposisjonsparti. Bilder fra overvåkingskameraer viser folk som desperat flykter fra politiet og så at Quintana faller i bakken, skutt bakfra. Sekunder senere tråkker en bevæpnet politimann på den unge aktivisten og politikerne, som ligger på gulvet med ansiktet ned.

Navnga politimann

Før han gikk av, navnga polititoppen Crispulo Sotelo tjenestemannen som var ansvarlig for Quintanas død og sa han var pågrepet. President Cartes opplyste få minutter senere at han hadde akseptert avskjedsbrevene til Sotelo og innenriksminister Tadeo Rojas.

Det meste av volden natt til lørdag fant sted ved kongressbygningen et annet sted i hovedstaden Asuncion. Demonstranter stormet bygningen og forsøkte å tenne på den etter den omstridte avstemningen i senatet. 25 av 45 senatorer stemte i et hemmelig møte for å endre grunnloven som hindrer Cartes i å stille til gjenvalg. Paraguays president kan i dag kun velges for én femårsperiode. Cartes’ periode ved makten utløper til neste år.

- Et kupp er blitt gjennomført. Vi vill kjempe mot dette, og vi ber folket kjempe mot det, sa senator Desiree Masi fra opposisjonen i går.

Husker diktator

Dersom også underhuset i kongressen vedtar endringsforslaget, må det legges ut for folkeavstemning.

Den politiske analytikeren Ignacio Martinez tror de voldsomme reaksjonene på fredagens vedtak bunner i frykt for at landet igjen skal få et regime som holder på makten i en lengre periode, slik som da general Alfredo Stroessner styrte landet diktatorisk fra 1954 til 1989 etter et militærkupp.

Landet innførte et forbud mot gjenvalg i 1992, for å unngå at landet igjen blir en diktaturstat. Nå er imidlertid dette trolig snudd, etter dagens avstemning som i utgangspunktet skulle holdes hemmelig. Avstemningen må likevel fortsatt godkjennes av underhuset, der det ligger an til at presidenten får et flertall for lovendringen, ifølge Al Jazeera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media