Foto: Tom E. Østhuus/Dagbladet
Foto: Tom E. Østhuus/DagbladetVis mer

- Politisk kaos og hestehandler etter valget

Når velgerne flykter fra Frp og SV landet rundt, står Høyre og Arbeiderpartiet alene tilbake i mange kommuner. Valgforsker spår kaos og hestehandler i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre har klart mest framgang og er så langt valgkampens klare vinner, viser Dagbladets partimåling utført av Synovate, gjennomført denne uka.

Hele 28,2 prosent av velgerne land og strand rundt vil legge en stemmeseddel fra Høyre i urnen søndag og mandag.

- Skyhøyt Målingen viser også at 82,5 av Høyres velgere i år også stemte på partiet ved stortingsvalget i 2009.

- Det er skyhøyt, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

Bakgrunnstallene viser også at strømmet til Høyre fra både Ap, Venstre og Frp. at 11,7 av velgerne som stemte Ap i 2009 sier de vil stemme Høyre i mandagens valg. Bare 2,2 av Høyres velgere har gått til Ap siden sist valg.

- Politisk kaos og hestehandler etter valget

Ved kommunevalget i 2007 fikk Høyre 19,3 prosent oppslutning, noe som ga partiet nær 80 ordførere. Med ni prosent mer i ryggen Erna Solberg og hennes lokale ordførerkandidater trolig glede seg til valgnatta. Om meningsmålingen slår til valgnatta, vil Høyre ha gjort sitt beste kommunevalg siden 1979.

Ap størst Målingen viser at Arbeiderpartiet fremdeles troner som Norges største, med 29,7 prosent av velgerne i ryggen. Men dette betyr bare at de ligger an til å  tangere valget i 2007, som var deres tredje dårligste siden 1928. Valgforsker Hanne Marthe Narud er mer optimistisk på partiets vegne.

- Jeg tror Ap gjør det bedre på valgdagen enn dette. Sympatibølgen etter 22. juli har ikke lagt seg og blant forhåndsstemmene som ble avlagt har trolig Ap gjort det bra, sier Narud, sier professoren i statsvitenskap til Dagbladet.

Duket for hestehandler Ifølge målingen ligger det an til en real kalddusj for Frp, som mister over fem prosent av velgerne sine. SV ligger an til et katastrofalt valg, med bare 4,2 oppslutning på Dagbladets partibarometer.

- Frp har mistet hver fjerde velger til Høyre og hver femte velger til sofaen. SV er helt ute å kjøre, med bare halvparten av velgerne fra 2009 som vil stemme på dem igjen, sier Aardal.

I dag bor 43 prosent av alle nordmenn i en Høyre-styrt kommune. Med så sterk framgang, og stabil oppslutning rundt Arbeiderpartiet, skulle man tro at kommune-Norge ble farget blått etter valget, men velgerne kan våkne til kaos tirsdag 13. september.

Mange steder i landet dominerer Ap og SV eller Høyre og Frp lokalpolitikken sammen. At både Høyre og Aps viktigste koalisjonspartnere i kommune-Norge ligger an til dårlige valg, vil føre til en kaotisk politisk situasjon i høst, spår valgforsker Bernt Aardal.

- Det kan bli veldig uoversiktlig, politisk kaos og mange hestehandler etter valget på grunn av dette, sier Aardal.