Christian Tybring-Gjedde ut mot treplanting

- Politisk klovneri

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde rister på hodet av forslaget om å plante 100 000 trær i Oslo. I Stavanger er planene enda mer ambisiøse.

KLOVNERI: Politisk gimmick og klovneri, mener Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde om forslaget fra Lan Marie Berg og Hanna Marcussen i MDG om å plante 100 000 trær i Oslo.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLOVNERI: Politisk gimmick og klovneri, mener Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde om forslaget fra Lan Marie Berg og Hanna Marcussen i MDG om å plante 100 000 trær i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Miljøpartiet De Grønne har et eget sug etter å skape problemer for folk, som aldri slutter å overraske meg, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

OPPGITT: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier han aldri slutter å la seg overraske over forslag fra MDG. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPGITT: Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier han aldri slutter å la seg overraske over forslag fra MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Frp-profilen grep til Facebook da han leste avisas oppslag om de to MDG-toppene Lan Berg og Hanna Marcussen som går til valg med løfter om å plante 100 000 trær i Oslo - utenfor skogen:

«Politisk klovneri», fastslo Tybring-Gjedde og fortsatte:

- Akkurat da man ikke trodde det var mulig å gjøre mer politisk skadeverk kommer MDG-forslaget om å utvide Oslomarka til å inkludere Oslo by.

VALGBODEN: Oddvar Stenstrøm får besøk av MDGs Une Bastholm i Dagbladets valgbod, samt elever som skolestreiker for klima. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Oppgitt

Tybring-Gjedde sier Facebook-innlegget har en ironisk snert, men kritikken hans står ved lag.

- Jeg skjønner ikke poenget. Skogplanting? Hva er målet med dette? Hvor skal trærne plantes? Det er da nok av trær rundt omkring i Oslo, sier Tybring-Gjedde.

Han kaller det hele en politisk gimmick fra MDGs side, og sier han aldri slutter å la seg overraske av forslagene som kommer fra den kanten.

- Jeg er opptatt av å løse problemer for folk. MDG er opptatt av å fortelle folk at de har problemer som de ikke ante at de hadde, sier Frp-profilen

- Betong i byen

- Vi vet at folk trenger gode områder å bo i hvor det er trær og vegetasjon, sier MDG-byråd Lan Marie Berg i intervjuet med Dagbladet.

Partikollega Hanna Marcussen følger opp og sier at planter og store trær gjør folk lykkeligere og hevder de bidrar til bedre mental helse:

- Det er vinn, vinn, vinn på alle måter, sier hun.

Christian Tybring-Gjedde er ikke like overbevist.

- I en by er det mye betong. Det er sånn det er, sier han og viser til at det finnes en mengde trær i Oslo allerede, ikke minst i marka og i byens parker.

Han mener MDG-forslaget er urimelig dyrt, når arbeidskraft og alt inkluderes:

- Et estimat på 500 kroner per tre vil være konservativt, og da snakker man om 50 millioner kroner. Totalbeløpet blir nok enda enda høyere, sier han.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer

Eik i Stavanger

Fra Fremskrittspartiets samarbeidsparti Høyre kommer helt andre signaler enn dem Christian Tybring-Gjedde sender, om forslaget fra MDG:

- Det er et godt tiltak, men vi høyner! Stavanger Høyre har nemlig programfestet å plante 200 000 eiketrær i Stavangers friområder ved hjelp av årlige dugnader, sier partiets ordførerkandidat John Peter Hernes til Dagbladet.

- Vårt utgangspunkt er å gjøre det enkelt for folk å bidra til en renere og grønnere by. Innbyggerne bidrar selv med egenproduserte trær gjennom årlige dugnader, og kommunen sin rolle er å bidra med supplerende trær, kompetanse, koordinere den frivillige innsatsen og klargjøre plantefeltene i byens friområder, sier han.

Høyres idé i oljebyen involverer en kommunal skogforvalter med ansvar for å utarbeide en 20-års plan for treslagskifte og nyplanting. Tanken er at siddisene sanker eikenøtter på høsten, tar vare på dem gjennom vinteren og planter dem på dugnadsdagen.

Første dugnad er allerede gjennomført. I mai ble 500 eikespirer satt i jorden i friområdet Sørmarka i Stavanger med hjelp fra ca. 200 frivillige.

- Treplanting er et folkehelsetiltak, et klimatiltak og et tiltak for økt biologisk mangfold, sier Hernes.

Fra Christian Tybring-Gjedde kommer følgende kommentar:

- Hvis Stavanger ikke har andre og viktigere problemer enn dette, så bør det være lett å stille som kandidat til bystyret der.