Donald Trump:

- Politisk korrupsjon

Donald Trump benådet allierte, støttespillere og kjendiser på sin siste dag. - Veldig unikt, i negativ forstand, sier USA-ekspert.

TRER AV: Donald Trump hadde onsdag sin siste dag som USAs president. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
TRER AV: Donald Trump hadde onsdag sin siste dag som USAs president. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag, bare timer før han var ferdig som USAs 45. president, slapp Donald Trump ei lang liste med benådninger.

70 personer ble benådet av den avtroppende presidenten, mens 73 personer fikk omgjort straffene sine.

Lista inkluderer Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, og Elliot Broidy, som bidro økonomisk under Trumps valgkampanje i 2016. Den inneholder flere tidligere politikere og Trump-støttespillere.

- Det er ikke en veldig overraskende liste. Det er en rød tråd i alle benådningene. Det er Trumps allierte og støttespillere han hovedsakelig gir benådning til. I tillegg til kjendiser. Han er veldig opphengt i kjendiser, sier USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Flere støttespillere

Rapperne Bill K. Kapri og Dwayne Michael Carter Jr. - bedre kjent som henholdsvis Kodak Black og Lil Wayne - er på Trumps benådningsliste.

Her finner vi også Kenneth Kurson, en nær fortrolig av Trumps svigersønn Jared Kushner og tidligere kongressrepresentant Robin Hayes, som ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha avgitt falsk forklaring i en korrupsjonssak.

Han benådet også to tidligere republikanske kongressmedlemmer, Rick Renzi i Arizona og Randall «Duke» Cunningham i California. Begge har sonet korrupsjonsdommer.

- Han benåder allierte, venner og kjendiser. Folk som har en politisk eller personlig forbindelse til Trump selv. For eksempel partifeller og valgkampmedarbeidere, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE).

Han legger til:

- I tillegg dropper han den vanlige prosessen rundt benådninger. Normalt foretar justisdepartementet en grundig vurdering av hvem som bør benådes. Men Trump benåder etter eget forgodtbefinnende.

Se hele lista her.

Har to formål

Lista skiller seg fra tidligere presidenter. President Barack Obama benådet 212 personer i sin presidentperiode, og på sin siste dag omgjorde han straffene til over 300 personer dømt for ikkevoldelige narkotikaforbrytelser.

- Obama hadde flere, men ingen av dem hadde personlige forbindelser til ham. Han brukte retten slik den skal – gi en siste mulighet til folk man mener ikke har fått en rettferdig behandling eller en vel streng straff. Det er en stor forskjell, påpeker Eirik Løkke.

Hilmar Mjelde understreker at benådningsmakten eksisterer for to formål:

- For det første som en sikkerhetsventil for å rette opp feil når det gjelder straffereaksjon. For eksempel at noen fikk en urimelig straff. For det andre er benådningen ment som et virkemiddel for å skape nasjonal forsoning, for eksempel slik Andrew Johnson brukte benådningsmakten etter borgerkrigen, og for så vidt også Fords benådning av Nixon.

KAN IKKE TOLERERES: Hør Donald Trump i sin avskjedstale til det amerikanske folket, dagen før Joe Biden innsettes som president. Video: The White House Vis mer

- Veldig unikt

Det er ikke vanlig at presidenter bruker makten sin til å belønne egne støttespillere. Men det finnes eksempler. Bill Clinton benådet sin bror, Roger Clinton.

- Som alt annet med Trump, er dette veldig unikt - i negativ forstand. Han vil stå igjen som tidenes verste president. Dette er en illustrasjon på den politiske korrupsjonen som gjennomsyrer hans administrasjon, sier Eirik Løkke i Civita.

- Men han gjør ikke noe ulovlig?

- Det ble en slags etterforskning etter Clintons benådninger, som ikke førte til noe. Jeg tror ikke det blir noe sånt nå, med mindre det oppdages ulovligheter. Hvem vet hvilke lovnader han har fått om støtte i etterkant av benådningen? Dette vil nok flere journalister grave i framover.

Han understreker samtidig at Trump har benådet flere som er dømt for ikkevoldelige narkotikaforbrytelser. Reason.com påpeker at presidenten har virket genuint opptatt av dette.

Benåder ikke seg selv

Det ble spekulert i om Trump kom til å benåde WikiLeaks-gründer Julian Assange, men han er ikke å finne på lista. Flere amerikanske medier påpeker at Assange på mange måter hjalp Trump til makten, ved å ha møter med russiske hackere for å påvirke valget i 2016.

- Jeg er ikke overrasket over at han ikke er på lista. Det ville medført irritasjon i Senatet, og er ikke noe han ønsker rett før en riksrettssak. Trump fikk det han trengte av ham, og han er ikke kjent for å gi så mye tilbake, forklarer Løkke.

Han mener også det er verdt å merke seg at den avtroppende presidenten ikke benåder sin personlige advokat Rudy Giuliani, som er under føderal etterforskning.

Flere amerikanske medier har påpekt at det har blitt en knute på tråden mellom dem, blant annet etter at Giuliani mente Trump skulle betale ham 20 000 dollar per dag for det juridiske arbeidet med å endre valgresultatet. Siden har han trukket seg fra Trumps forsvarerteam i forbindelse med riksrettssaken.

Trump har heller ikke benådet seg selv eller familien.

- Det ville gitt uttrykk for at han er skyldig. For å gi en benådning, må han også begrunne hva han benåder for. Det vil bare skape ekstra mye mistanke. Det hjelper heller ingenting mot de rettslige problemene i New York, forklarer Løkke.

DAGEN FØR DAGEN: Våre reportere i USA, Vegard Kvaale og Jesper N. Finsveen, kommer med siste nytt fra Washington D.C. i timene før Joe Biden skal innsettes som USAs president. Video: Vegard Kvaale/Jesper N. Finsveen/Christian Roth Christensen Vis mer

- Ubotelig skade

Påtalemyndigheten hevder at Trump fikk en skattereduksjon på 21,1 millioner dollar for å blåse opp verdien av eiendommen Seven Springs.

- Som det siste Trump nå gjør i sitt embete, hvordan vil denne lista påvirke hans ettermæle som president?

- Trump gjorde ubotelig skade på eget ettermæle 6. januar. Hans forsøk på selvkupp er utilgivelig, og overskygger alt annet de siste fire åra, sier Hilmar Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer