Politisk korstog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke ofte en av stortingskomiteene oppretter en egen sak til behandling i Stortinget. Det er et uvanlig og dramatisk skritt. Torsdag vedtok kontroll- og konstitusjonskomiteen å opprette en sak i forbindelse med justisminister Aud-Inger Aures beslutning om å gi midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse for skipsreder Johan B. Uglands to peruanske barnepiker.
  • Aure har allerede svart for seg i Stortingets spørretime, og hun har svart på kontrollkomiteens spørsmål om hennes håndtering av saken. Men opposisjonens medlemmer av kontrollkomiteen er ikke fornøyde. De vil filleriste justisministeren ytterligere, og de vil benytte saken til å hindre at det blir etablert en mer liberal praksis for oppholdstillatelse for barnepiker. «Da kan konsekvensene bli ganske store,» sier komitéleder Jørgen Kosmo (Ap), som har påtatt seg å være saksordfører. «Jeg tenker på alle pakistanerne og de andre. De vil se det som en måte å få inn folk på,» sier Kosmos våpendrager i saken, Vidar Kleppe (Frp), som benytter enhver anledning til å spre fremmedfrykt.
  • Hvilket politisk korstog er det Arbeiderpartiet her er på? Rett nok har lokalpolitikere i Aust-Agder lagt press på den politiske ledelsen i Justisdepartementet for at skipsreder Ugland skal få sine barnepiker. Og rett nok var avgjørelsen ikke i tråd med gjeldende forskrift. Men justisminister Aud-Inger Aure har hatt som politisk mål å liberalisere innvandringspolitikken, og har gjort det også på enkelte andre punkter.
  • Når Arbeiderpartiet gjør felles sak med Fremskrittspartiet i å gi oppholdstillatelsen for to peruanske kvinner en slik dimensjon, kan det bare forstås som at enhver anledning til å ydmyke en av sentrumsregjeringens statsråder skal utnyttes til fulle. Og at det er viktig for Arbeiderpartiet at det føres en restriktiv innvandringspolitikk.
  • Som vi har skrevet før: Feilen i denne saken ligger ikke i at barnepikene fikk arbeidstillatelse, men at reglene er slik at de ikke fikk det med en gang.