Politisk kraftkrise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Så snart deler av landet opplever uvanlig lange kulde- eller tørkeperioder, hører vi om faren for kraftmangel. Da går prisene opp, men verre enda: Det trues med strømutkopling, slik kommunikasjonsdirektør i Statnett Tor Inge Akselsen gjorde i går. For de blant oss som levde på 1950-tallet er det et begrep som er høyst reelt. Men for det store flertall av dagens strømkunder, er det en tilstand som det er vanskelig å forstå helt ut. I et moderne land er det nesten utenkelig.

• Ifølge Akselsen bruker norske forbrukere nå så mye strøm at kraftverkene nesten ikke klarer å produsere nok. Derfor kan strømmen falle ut i kritiske situasjoner. Det har lenge vært snakket om at Midt-Norge er dårlig rustet for økt strømforbruk. Men direktør Akselsen peker også ut andre områder.

• Det er åpenbart at kraftforbruket øker raskere enn myndighetene og produsentene har regnet med. I Norge er vi ensidig avhengig av vannkraft. Vi vet at det fra tid til annen kommer så lite nedbør at det ikke er tilstrekkelig til å tilfredsstille etterspørselen. Da må vi kjøpe utenfra. Men i det lange løp er det tvilsomt om kjøp av kullbasert overskuddskraft fra andre land vil gi stabilitet nok i kraftforsyningen. Politikerne sier derfor stadig at det er ønskelig med en mer sammensatt energiproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer