Polen:

Politisk krise i Polen. Demonstranter sperret regjeringen inne i parlamentet

- De har gått over streken.

PROTESTERER: Demonstrasjoner for pressefrihet utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa i Polen fredag kveld. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / NTB scanpix
PROTESTERER: Demonstrasjoner for pressefrihet utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa i Polen fredag kveld. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Polsk politi brukte natt til lørdag flere timer på å få kontroll over en demonstrasjon utenfor landets nasjonalforsamling, der flere hundre illsinte demonstranter blokkerte utgangen.

Fredag protesterte flere parlamentsmedlemmer mot regjeringens planer om å innskrenke mediers tilgang til nasjonalforsamlingen. Flere tusen demonstranter har vist sin støtte for protesten som opposisjonspartiet KOD står bak, melder NTB.

Aksjonen som pågikk natt til lørdag skal ha blitt utløst av at den polske regjeringen angivelig skal ha ulovlig vedtatt neste års budsjett, melder nyhetsbyrået Reuters.

Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som i sin tid ble startet av de mektige Kaczynski-tvillingene, fikk forlate nasjonalforsamlingen tidlig lørdag morgen - etter at politiet fjernet demonstranter med makt.

- PiS har gått over streken. Ikke noe vil bli det samme igjen, sier Tomasz Siemoniak, nestleder av opposisjonspartiet Sivil Plattform (PO), ifølge Reuters.

Andre opposisjonspolitikere forteller at politiet brukte tåregass for å spre folkemengdene fra plassen utenfor nasjonalforsamlingen.

Mariusz Mrozek, talsperson for Warsawa-politiet, benekter overfor Reuters at politiet har brukt tåregass, men innrømmer at de fjernet demonstranter med makt.

Krise

Anklagene mot Lov- og rettferdighetspartiet kommer fra opposisjonen, som hevder at regjeringen flyttet en buddsjett-avstemning til et lukket rom, der media ikke fikk tilgang.

Opposisjonen hevder at flere personer som ikke er stemmeberettiget tok del i avstemningen fredag.

- Det finnes ikke noe bevis for at et folkevalgt flertall var til stede under avstemningen, sier Rysxard Petru, leder av Nowoczesna-partiet.

- Dette er en konstitusjonell krise, skriver Sivil Plattform-leder Grzegorz Schetyna på sosiale medier, ifølge Reuters.

Polens mektigste mann

Daværende president Lech Kaczynski døde i en flystyrt i Russland i 2010. Siden har tvillingbroren Jaroslaw skaffet seg stadig mer makt i Polen.

Til tross for at Jaroslaw Kaczynski verken er president eller statsminister i Polen i dag, er det en dårlig skjult hemmelighet at både president Andrzej Duda og Statsminister Beata Szydlo adlyder Kaczynskis ordre.

«I realiteten styres Polen - et land med nesten 40 millioner innbyggere - fra hans partikontor i Warszawa», skrev The Guardian i februar i år.

Den britiske storavisa er bare en av en rekke internasjonale medier som har konkludert med at Jaroslaw Kaczynski, som leder av Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) er «Polens mektigste mann».

Den gjenlevende Kaczynski-broren har de siste åra vært gjenstand for heftig debatt, og er dypt mistrodd i den politiske ledelsen i Europa, blant annet som følge av påstander om at hans parti har tatt kontroll over deler av pressen og at de legger politiske føringer for domstolene.

Likevel har Kaczynski betydelig støtte i Polen for teorien om at brorens død skyldtes en konspirasjon mellom den vestlig orienterte regjeringen til daværende statsminister Donald Tusk og Russland, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Slår alarm

- Vidtrekkende endringer i Polens juridiske og institusjonelle rammeverk truer menneskerettighetene og rettsstaten. De folkevalgte og regjeringen bør raskt endre kurs, sa menneskerettskommissær Nils Muiznieks i Europarådet i en uttalelse i sommer.

Europarådet har uttrykt stor bekymring for en rekke lovendringer som har blitt vedtatt etter at det nasjonalkonservative partiet PiS vant valget i fjor. Vedtakene betyr blant annet at det har blitt vanskeligere for grunnlovsdomstolen å stanse nye lover som strider mot den polske grunnloven.

Landets regjering har også blitt kraftig kritisert for nye overvåkingslover og strammere statlig kontroll med offentlige medier.

UPOPULÆRE LOVENDRINGER: Polske opposisjonspolitikere protesterte fredag mot nye vedtekter som begrenser medias tilgang til møter i parlamentet. Foto: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/Reuters/NTB Scanpix
UPOPULÆRE LOVENDRINGER: Polske opposisjonspolitikere protesterte fredag mot nye vedtekter som begrenser medias tilgang til møter i parlamentet. Foto: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer