Sverige:

Politisk krise trolig avverget

Riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh sier hun vil avstå fra å stemme for mistillit mot Sveriges justisminister - i så fall blir regjeringen sittende.

SENTRAL: Riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh kunne sørget for regjeringens avskjed, men bestemte seg for å holde på den tirsdag morgen. Foto: Noella Johansson / TT / AFP / NTB
SENTRAL: Riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh kunne sørget for regjeringens avskjed, men bestemte seg for å holde på den tirsdag morgen. Foto: Noella Johansson / TT / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverigedemokraterna har reist mistillitsforslag mot justisminister Morgan Johansson for det de mener er mangelfull håndtering av gjengkriminalitet i Sverige – og Kristdemokraterna, Moderaterna og Liberalerna har gjort det klart at de vil stemme for forslaget som skal behandles i Riksdagen i dag klokka 12.00.

Men de mangler én stemme for å få ham felt, noe Sveriges statsminister Magdalena Andersson har sagt vil føre til at hele regjeringen går av.

Dermed har det vært knyttet stor spenning til hva partiuavhengige Amineh Kakabaveh vil gjøre, da hun ene og alene kan forårsake politisk krise i landet.

Men tirsdag morgen ser hun ut til å ha bestemt seg – på vei inn til SVTs lokaler.

- Jeg har fått lovnader om at det ikke vil bli endringer som følge av Nato-spørsmålet, sier hun til kanalen.

Nato-kortet

Kakabaveh har nemlig sagt at hun kom til å stemme for mistillit hvis regjeringen ikke sier nei til Tyrkias Nato-krav, derav å opprettholde forbudet mot våpeneksport til landet og unnlater å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Tirsdag sier hun at justisministeren «har levert».

Kristdemokraternas leder Ebba Busch er ikke fornøyd med avgjørelsen.

- Dette er en dårlig løsning, sier hun, og mener at Sverige ikke skal avhenge seg av én person i Nato-striden, men sende et signal sammen.

Busch insisterer videre på at Johansson må gå av:

- Han har blitt tatt i løgn og sviktet på flere punkter.

IKKE FORNØYD: Ebba Busch i Kristdemokraterna, som var blant partiene som ville felle Johansson. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB
IKKE FORNØYD: Ebba Busch i Kristdemokraterna, som var blant partiene som ville felle Johansson. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB Vis mer

- Kan endre syn

Kakabaveh har lagt vekt på Sveriges relasjoner med kurderne og viktigheten av å ikke vike for Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan.

Hun sier at hun kan komme til å endre syn før avstemningen hvis det kommer andre signaler fra regjeringen.

- Det kommer an på hva de sier. Hvis jeg hører at de trekker seg på det, da er det grunn til å si imot det. Problemet er at Erdogan kontrollerer politikken vår, hvilke politikere som skal si hva i Sverige, sier hun med henvisning til Tyrkias president.

Kakabaveh ber dermed i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia stiller for å slippe Sverige inn i Nato, ellers kan hun vippe dem av pinnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer