Politisk mirakel

De nærmeste månedene vil vi se hva Vladimir Putin vil gjøre for å beholde makta, men si fra seg presidentembetet, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SPØRSMÅLET OM hvem som blir president Vladimir Putins etterfølger er det altoverskyggende spørsmålet i det politiske Russland. Ikke rart, fordi presidenten har gjort det klart både at han ikke vil forandre konstitusjonen for å la seg velge for en tredje periode i mars neste år, og fordi han har understreket at han vil han fortsette å spille en politisk rolle også etter mars neste år. På russisk så betyr det at presidenten vil fortsette å være sjef. Og akkurat det kan han etter alt å dømme tillate seg, for Putin har en oppslutning på over 70 prosent. Grunnen er at han er selve bildet på stabilitet i et folk som altfor godt vet hva kriser og revolusjonsliknende rystelser er for noe.

MEN HVOR STABILT er det egentlig? Det er ikke mer stabilt enn at den politiske børsen rystes litt av at en terrorists bombe går av under ekspresstoget mellom Moskva og St. Petersburg. Den rystes dessuten av at en massemorder, som skal ha drept 52 mennesker, stilles for retten i Moskva i disse dager. Og mon tro om ikke stabiliteten også rystes litt av en video en hittil ukjent rasistisk gruppe har lagt ut på nettet som angivelig viser henrettelsen av to «svarte» som mange russere kaller folk fra Kaukasus. Filmen viser at den ene får hodet skåret av mens den andre blir skutt. Alt dette har skjedd i løpet av de fire siste dager, og viser at det er et stykke fra myndighetenes selvbilde av stabilitet og kontroll, og verden der ute i virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer