Politisk nei til bank-gigant

Ledelsen i DnB og Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl arbeider for en norsk gigantbank. Tanken har støtte i LO, men møter liten gjenklang hos sentrumspartiene og i Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men reaksjonene er ikke like avvisende til en fusjon mellom DnB og Storebrand.

I går slo Aftenposten stort opp at den mektige Orkla-sjefen Jens P. Heyerdahl arbeider aktivt for å slå sammen to eller flere av de største norske finanshusene, DnB/Postbanken, Kreditkassen og Storebrand.

Lederen for Stortingets finanskomité, Lars Gunnar Lie (KrF), er blant dem som nå lufter tanken om en mulig fusjon mellom DnB og Storebrand.

DnB-lobby

DnB-toppene Svein Aaser og Gerhard Heiberg driver nå hektisk lobbyvirksomhet i det politiske miljøet for å avklare bankens rammevilkår. Fredag hadde de møter med KrF og Venstre. Torsdag møtte de finansminister Gudmund Restad (Sp) og Frp-formann Carl I. Hagen. Høyre ble ikke besøkt.

Partiet har gjort det klart at det er nytteløst å komme til dem med argumenter for en norsk fusjon.

Lars Gunnar Lie sier til Dagbladet at han for sin del har tenkt at det kan være refleksjoner omkring en fusjon mellom DnB og Storebrand ut fra en tanke om at de store institusjonene skulle ha styrke nok til å stå imot eventuelle oppkjøp.

- I spill

Lie understreker at staten eier over 50 prosent i DnB:

- Når Kreditkassen er satt i spill og staten der har et blokkerende mindretall, ville det være unormalt om ikke ledelsen i DnB ønsker å orientere seg om Stortingets vedtak og retningslinjer står ved lag, og om det er endringer i partienes synspunkter, sier Lie.

Sp's finanspolitiske talsmann Jørgen Holthe sier at hans parti står på stortingsflertallets tidligere vedtatte ønske om nasjonalt eierskap.

Finansminister Gudmund Restad har varslet en analyse av finansnæringen i forbindelse med Kredittmeldingen i oktober, slik blant andre Ap har krevd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer