Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk oppvask etter dansk taxilov-forslag

KØBENHAVN (NTB): Den danske taxiloven som trådte i kraft etter nyttår har skapt et skikkelig politisk rabalder. Lovforslaget om at bare danske statsborgere kan bli drosjesjåfører er trukket tilbake. Men nå venter oppvasken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye taxiloven skapte en voldsom reaksjon i store deler av det danske samfunn. Det at Folketinget med loven i hånd stilte krav om at bare danske statsborgere kan være drosjesjåfører og drosjeeiere ble møtt med stor undring.

Spesielt fordi regjeringen gjentatte ganger har lovet å sørge for en bedre integrering av utlendinger i samfunnet. Den nye loven ble tolket som svært rasistisk. Rundt 25 prosent av drosjesjåførene i København er personer som verken har nordisk eller EU-statsborgerskap.

Uforstående

I begynnelsen stilte samferdselsminister Bjørn Westh seg uforstående til kritikken, og han påpekte at det store flertall i Folketinget hadde stemt ja til loven.

Men opposisjonen var ikke tilfreds med Wesths forklaring, og det gikk da heller ikke lang tid før ministeren erklærte seg villig til å gjøre endringer i loven. På et møte mandag med de partiene som hadde stemt for taxiloven, bøyde Westh av.

- Jeg gir partiene rett i at loven er dårlig formulert, og at den dessuten er utilfredsstillende. Det beklager jeg meget på egne og departementets vegne, sa Westh.

Hans uforbeholdne tilbaketog ble tatt godt i mot, og uttalelsen fører nok til at 100 drosjer fra Taxi Union Danmark ikke reiser en klagesak ved FNS rasediskrimineringskomite for brudd på FNs regler om rasediskriminering

Ikke slutt

Men saken slutter likevel ikke der.

Samferdselsministeren er blitt innkalt til råd i Folketingets trafikkutvalg. Her må han svare på spørsmål om hvordan han nå vil endre loven.

Det Konservative Folkeparti har også forlangt en juridisk undersøkelse av hvordan kravet om statsborgerskap kom med i skrivet fra ministeren. Det borgerlige partiet vil ha saken undersøkt til bunns og få ansvaret for skandalen plassert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!