Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politisk press før våpenbeslutning

Justisdepartementet ba POD i et hemmeligstemplet brev om alternativer til bevæpningen. Politiets Fellesforbund mener brevet beviser politisk press.

- OVERHODET IKKE PRESS:  - Det ligger overhodet ingen politiske føringer i spørsmålene fra departementet til POD
 Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- OVERHODET IKKE PRESS: - Det ligger overhodet ingen politiske føringer i spørsmålene fra departementet til POD Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag besluttet regjeringen en ny midlertidig bevæpning av norsk politi. Men nå skal ikke polititjenestemenn lenger ha ladde skytevåpen på seg. Pistol og magasin skal oppbevares hver for seg — i hvert sitt hylster på forskjellige plass på kroppen.

Politiets Fellesforbund og flere sentrale personer i politiet mener den nye bevæpningsmodellen er dårligere enn den som var, og at årsaken til at Politidirektoratet har anbefalt den nye ordningen overfor regjeringen er politisk press.

Noe både justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og Kaare Songstad, fagdirektør i POD, gjentatte ganger har benektet i det offentlige rom.

Hemmelige brev Dagbladet kan i dag avsløre korrespondansen mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet i dagene før regjeringen fattet sitt nye og omstridte bevæpningstillatelse. Brevene er graderte og unntatt offentlighet.

I et brev datert 9. september i år skriver Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet:

«Departementet mener det bør vurderes ulike modeller for bevæpning av norsk politi som kan ivareta en forsvarlig beredskap i lys av aktuelle trusselsituasjon. Departementet ønsker PODs vurdering av ulike bevæpningsmodeller på bakgrunn av den aktuelle trusselsituasjonen». 

Videre:

«Midlertidig bevæpning, nedskalering fra dagens situasjon. POD har gitt retningslinjer for bevæpningens omfang på bakgrunn av tjenestens art. Finnes det andre egnede kriterier for å nedskalere bevæpningen som for eksempel geografiske avgrensning i forhold til forventet trussel aktivitet»?
Og:

«Begrenset bevæpning — mindre antall fast bevæpnede tjenestemenn. En mulighet kan være å ha bevæpnede IP3/UE-mannskaper på vakt til enhver tid i alle politidistrikt». I det graderte brevet som er underskrevet av en avdelingsdirektør i departementet står det videre:

«Foruten de spørsmål som stilles over. Ønskes svar på følgende: Hvordan vurderer POD de ulike modellene? Hva taler for og hva taler mot de ulike modellene? Finnes det andre måter å begrense bevæpningen s omfang med utgangspunkt i skisserte modeller eller andre type modeller»? 

PODs bekreftelse 21. september i år svarer Politidirektoratet. Også dette brevet er unndratt offentlighet. Overskriften på brevet er:

Modeller for bevæpning av norsk politi og Politidirektoratets anbefaling.    

Politidirektoratet viser til brevet fra departementet og det står:

«... der Justisdepartementet ber POD vurdere ulike bevæpningsmodeller for å begrense bevæpningens omfang. Departementet skisserer to hovedmodeller som begge vil kunne bidra til en nedskalering av dagens bevæpningssituasjon».

Og:

«Den ene handler om differensiering på bakgrunn av geografi eller tjenestens art, mens den andre handler om differensiert bevæpning mellom tjenestepersoner, for eksempel på bakgrunn av IP-kategori» (IP betyr innsatspersonell, red.anm.). 

- Politisk press Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund er helt klar på at den nye bevæpningsmodellen for politiet ikke er god nok. Bolstad er ikke overrasket over innholdet i de graderte brevene mellom departementet og POD som Dagbladet har fått tilgang til.

- POLITISK PRESS:  Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er tydelig på at politiet har vært utsatt for politisk press. Foto: Gunnar Hultgreen
Leder i Politets Fellsesforbund, Sigve Bolstad
- POLITISK PRESS: Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er tydelig på at politiet har vært utsatt for politisk press. Foto: Gunnar Hultgreen Leder i Politets Fellsesforbund, Sigve Bolstad Vis mer

- Dette beviser det vi har sagt tidligere, at det har vært politisk press fra Justisdepartementet i denne saken. Det er synd og beklagelig at det er ikke-faglige hensyn er det som gjelder. Det er vi som jobber i politiet skuffet over, fastslår Sigve Bolstad.

- Resultatet blir at vi sitter med en ordning som ikke er til beste for verken publikum eller politiet, sier Sigve Bolstad.

- Ikke press Justisminister Anders Anundsen avviser at brevet fra departementet er politisk press.

- Innholdet i brevene Dagbladet har fått kjennskap til, illustrerer på en god måte dialogen mellom et departement og en underliggende etat. Det er helt normalt at departementet stiller spørsmål av ulik art til underliggende etater, for å få svar og forslag til hvordan diverse problemstillinger og utfordringer kan løses. Det er viktig for meg å få slike avklaringer slik at jeg kan fatte riktige beslutninger på best mulig faglig grunnlag, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.  

- Dokumenterer ikke de graderte brevene at det har vært politisk press fra departementet overfor POD?

- Det ligger overhodet ingen politiske føringer i spørsmålene fra departementet til POD. Tvert imot er det spørsmål jeg mener det er viktig at POD svarer på, slik at jeg som statsråd kan fatte en best mulig beslutning. Som jeg sa til Dagbladet tidligere denne uka, har det overhodet ikke vært noe press fra politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet når det gjelder hvilke faglige råd POD skal gi om midlertidig bevæpning, sier Anundsen.
 

BEVÆPNET :  Norsk politi skal fortsatt være midlertidig bevæpnet. Men nå skal pistolen ikke være ladd. Foto: Hans Arne Vedlog   /  Dagbladet
BEVÆPNET : Norsk politi skal fortsatt være midlertidig bevæpnet. Men nå skal pistolen ikke være ladd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!