Politisk skade-skutt?

Sveriges statsminister Göran Persson har vært taus i to måneder. I dag snakker han igjen. Er han klar til å gjeninnta ledelsen av landet etter den store hofteoperasjonen? Eller er han trøtt og lei av hele politikken? Vil han helst leve sitt liv som godseier?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag holder Sveriges statsminister Göran Persson sin tradisjonelle sommertale i Björkviks Folkets Park, i sitt hjemfylke Sörmland. Det er knyttet større spenning til talen enn på mange år, fordi Persson har levd i selvpålagt taushet siden han gjennomgikk en større hofteoperasjon 3. juni.

I nesten to måneder har Persson vært rekonvalesent på statsministerens herskapelige sommerresidens Harpsund i Stockholms skjærgård, et sted han elsker. Hans langvarige taushet har skapt både forvirring og frustrasjon i det svenske politiske miljøet. Det er knapt til å undres over, for Persson er en maktglad og dominerende politiker, nærmest en farsfigur i svensk politikk.

INDRE EKSIL:

Ifølge statsviterprofessor Tommy Möller ved Stockholms universitet har Persson vært så sentral i det politiske handlingsforløp i Sverige siden han ble regjeringssjef i 1996, at hans styre har fått drag av presidensialisme: «Göran Persson framstår som solen kring vilka medier og och andra aktörer kretsar likt planeter,» skriver Tommy Möller i Dagens Nyheter.

Perssons indre eksil har utløst en flom av kritikk og misnøye både fra opposisjonen og fra medlemmer av hans eget parti, Socialdemokraterna. Det har gitt ny næring til spekulasjoner om hvor lenge Persson kommer til å fortsette i politikken, en problemstilling som ble helt konkret da han og hans hustru, Anitra Steen, i mars i år virkeliggjorde hans mangeårige drøm om å bli bonde i den store stil. Da kjøpte de storgarden Övre Torp i Sörmland med fem hus, over 400 kvadratmeter boligflate og 190 hektar mark, herunder 100 hektar skog og en innsjø på 60 hektar, for 12,5 millioner svenske kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer