Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringens nye skolepolitikk

Politisk skolekrangel: - Ap skjelte ut Oslo-skolen. Nå skal de plutselig ta æren for den

Ap og SV hevder regjeringen kopierer deres skolepolitikk i Oslo. Thorbjørn Røe Isaksen minner om at Høyre styrte Oslo i 12 år før de rødgrønne tok makta i 2015. 

NYE SKOLEPLANER: Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) sier venstresida ikke kan kritisere Oslo-skolen i 2015 og hylle den i 2017. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
NYE SKOLEPLANER: Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) sier venstresida ikke kan kritisere Oslo-skolen i 2015 og hylle den i 2017. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen presenterte mandag sitt forslag til ny skolepolitikk. Gjennom stortingsmeldinga «Lærelyst - Tidleg innsats og kvalitet i skolen» ønsker Solberg-regjeringen å sørge for at ingen elever faller fra.

Arbeiderpartiet og SV omtalte umiddelbart planene som renspikka rødgrønn politikk.

- Dette er jo ren Ap-politikk. Dette er ren rødgrønn politikk. Og det er jo hyggelig at regjeringa har sett på hva vi gjør her i Oslo, og kopiert det til et nasjonalt plan. Men vi så jo ingen tegn til dette da Høyre styrte Oslo. Da var det ingen satsing på tidlig læring, da var det ingen slike tiltak, sa skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, til Dagbladet.

Uenig kunnskapsminister

Hun fikk støtte av Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen trekker på smilebåndet av påstandene fra venstresida.

- Erna Solberg presenterte dette for vårt landsmøte i fjor. De rødgrønne har løftet tidlig innsats i Oslo i to måneder. Jeg tror folk klarer å forstå at når regjeringen presenterer sin skolepolitikk, så er det regjeringens politikk, ikke politikken til Arbeiderpartiet og SV, forteller han Dagbladet.

Dette er de konkrete tiltakene i regjeringens nye skolepolitikk:

  • Tidlig innsats: Alle elever på 1. - 4 trinn som blir hengende etter i lesing, skriving og regning skal få tilbud om intensiv opplæring. Røe Isaksen kaller tiltaket «en forsterket plikt for skolene å sette igang tiltak tidlig»: - 5. klasse er ikke tidlig innsats. 1. klasse er tidlig innsats, slo kunnskapsministeren fast.
  • Styrke dem som eier skolene: 100 millioner kroner i 2017 til lokal skoleutvikling. Opptrapping mot 500 millioner kroner årlig de neste årene. Dette skal sette kommunene i stand til å løfte kvaliteten ut fra lokale behov, ifølge stortingsmeldinga.
  • Mer kompetanse hos rektor: Plikt for kommuner å tilby utdanning til pedagogisk ledelse til alle nye rektorer og et videre utdanningsprogram.
  • Innovasjonsfond for skolen: Regjeringen vil gi 50 millioner kroner - et såkalt innovasjonsfond - til å teste ut tiltak som gir mer læring og bedre trivsel. Meldinga lover å koble forskere og skoler tettere sammen i forskningssammenheng. - Vi er altfor dårlig til å forske på skole her i landet. Det skal det bli slutt på, sier Røe Isaksen.
  • Nedre kvalitetsgrense: - Det er for store forskjeller mellom kommunene i kvaliteten på norske skoler. Det kan vi ikke sitte stille å se på. Derfor foreslår vi å etablere en nasjonal nedre grense for kvalitet, sier Røe Isaksen. Regjeringen kommer til å tilby ekstra hjelp, via et ekstra hjelpekorps, til kommuner som år etter år faller under grensen.
  • Følge opp de flinke: - Elevene med ekstra lærepotensial skal følges opp bedre, lover Røe Isaksen også.

Arbeiderpartiet og SV hevder de borgerlige kort og godt har kikket på Oslo-skolen og kopiert den rødgrønne satsing på tidlig innsats i sin nye nasjonale satsing.

2015 og 2017

Røe Isaksen mener Tellevik Dahl og Borgen manger tidsperspektiv.

- Da de sto til valg i 2015 langet Ap og SV ut mot Oslo-skolen, som var grusom og målstyrt ifølge venstresida. La meg bare si det slik: Det er ganske pussig at de som skjelte ut Oslo-skolen da, plutselig skal ta æren for den nå. Dessuten er det penger samarbeidspartiene på Stortinget har gitt Oslo som Borgen og Tellevik Dahl skryter av å ha brukt på tidlig innsats, sier han.

KrF og Venstre fikk i budsjettforhandlingene i fjor øremerket en porsjon fri midler til kommunene til å gjelde tidlig innsats i skolen. Det er disse pengene kunnskapsministeren mener Oslo kommune nå nyter godt av.

- Vi prioriterer faktisk

Kunnskapsministeren hevder også at kritikken fra venstresida faller på stengrunn fordi de rødgrønne fikk styre landet i åtte år - og følge Røe Isaksen - ikke «gjorde noe av det vi gjør nå».

- De satt i regjering i åtte år og klarte ikke prioritere skolen. De snakket om tidlig innsats, men det kom ingenting av betydning. Vi viser nå at vi prioriterer tidlig innsats, vi velger faktisk bort noe for å finne penger til dette, sier Røe Isaksen.

Høyre-toppen, som ikke tar gjenvalg til Stortinget i høst, sier tidlig innsats er viktig for å motvirke Erna Solbergs nye hjertesak: Økende ulikhet.

- Vi vet at økende forskjeller begynner med at folk faller fra i skolen. Det viktigste vi gjør i dag er å gå til angrep på det.

Tellevik Dahl og Borgen stilte også spørsmål ved mangelen på økning i antall lærere i Røe Isaksens nye skoleforslag.

- Dersom skoleløft bare handlet om antall lærere, så hadde vi vært best i verden på skole. Men forskningen viser at det handler om mye mer enn bare det, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media