Politisk spill kan føre til Jeltsins fall

Spekulasjonene går høyt om hvordan Russlands president Boris Jeltsin vil planlegge sin og presidentembedets videre framtid. Går han av allerede i høst, spør flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange mener at Jeltsin aldri frivillig vil gi fra seg makten, og at han på en eller annen måte kommer til å bli i Kreml når hans presidentperiode løper ut neste sommer.

Et sterkt rykte gjør seg nå gjeldende: Jeltsin akter å gå av allerede i høst for å bane veien for sin favoritt som presidentkandidat, statsminister Vladimir Putin.

At Jeltsin på død og liv vil klamre seg fast i den russiske maktborgen, forklarer man med at han frykter at hans etterkommer vil sette i gang en klappjakt på ham selv, familien og hans politiske omgangskrets, som er blitt anklaget for maktmisbruk og korrupsjon i stor skala.

Folkeavsteming

En annen mulighet skulle være at Jeltsin i sitt forsøk på å bli værende i Kreml, ville erklære unntakstilstand på bakgrunn av det islamske opprøret i Dagestan, eller innstille de kommende parlaments- og presidentvalgene. En tredje mulighet hevdes å være at han fullfører den russisk-hviterussiske unionen, og utroper seg selv til unionspresident eller i det minste utsette valgene.

Putin var i Minsk onsdag for å gjøre klar alle dokumenter om en sammenslåing _ men den kan likevel ikke sluttføres før etter en folkeavstemning både i Russland og Hviterussland.

Tvinger fram

Hvis Jeltsin går av i høst, tvinger han fram et presidentvalg tidligere enn planlagt. Valget må i så fall holdes seineste samme dag som det ordinære valget på ny Statsduma, den 19. desember. Tidligere enn det er det ikke mulig å få gjennomført.

Dette vil sette alle presidentkandidater, unntatt Putin, i en vanskelig knipe på grunn av de russiske valglovene som hindrer politikere i å delta i flere valg samtidig.

(NTB)