Politisk spill om Garys liv

Gary Graham (37) får i morgen giftsprøyta for et drap mange jurister mener han ikke har begått. Bare presidentkandidat George W. Bush kan stoppe henrettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Garys skjebne er avhengig av om Texas-guvernør George W. Bush vil markere seg som steil dødsstrafftilhenger og la den dødelige injeksjonen avslutte Garys liv etter 19 år på dødscelle.

Gary Graham fikk utsatt henrettelsen sin i 1993 av guvernør Anne Richards, og kan ifølge loven i Texas ikke få en ny 30 dagers utsettelse av Bush. Guvernøren kan gi bare gi denne utsettelsen én gang til en dødsdømt.

Det Bush kan gjøre i løpet dagen, er å be fengselsstyret om å utsette henrettelsen for å lytte til nye bevis i saken.

Selv dommerne som for 19 år siden dømte Graham til døden, har gitt uttrykk for at de er i tvil om Grahams skyld i drapet på Bobby Lambert på en parkeringsplass i 1981.

Ett vitne

Gary Graham var 17 år og hadde vært på en ukes voldelig ransferd da han ble arrestert for drapet på Lambert.

Bare ett vitne ble brukt i rettssaken, hun mener fortsatt at hun så Graham gjennom bilvinduet en mørk kveld.

I etterkant har seks vitner sagt at Gary ikke kan være morderen.

Det er også kommet fram at drapskula ikke kan være fra våpenet Graham hadde på seg.

Graham er en høyprofilert sak for dødsstraffmotstandere i USA. Den politiske aktive Bianca Jagger har talt Grahams sak på flere tv-kanaler, og Jesse Jackson har reist til Texas for å tale Grahams sak og være til stede hvis Graham henrettes.

Politikk

Bush har så langt som guvernør stått ansvarlig for 134 henrettelser siden 1995 - ingen andre kan vise til liknende tall.

Da han for en drøy måned siden ga dødsdømte Rick McGinn 30 dagers utsettelse for å DNA-testes, håpet mange at Bush ville føye seg inn i rekken av guvernører som har begynt å ta kritikk av politi, forsvarere og rasisme i USAs rettssystem på alvor.

Hva Bush beslutter i morgen vil avgjøre om han begynner å ta den gryende debatten om dødsstraff på alvor, eller om han vil fortsette sitt korstog for dødsstraff.

DØDSDØMT: Med skrekk i blikket appellerer Gary Graham til George W. Bush og USA om å få leve og bevise sin uskyld. Snur Bush ryggen til , får Graham i morgen giftsprøyta i Huntsville-fengselet i Texas.