Politisk spill om sultedød

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nord-Korea brøt i går forhandlingene med myndighetene i Seoul etter at Sør-Korea nektet å gi 500000 tonn kunstgjødsel til den sultrammede kommunistrepublikken i nord. Bruddet kom fordi Sør-Korea krevde garantier for gjenforening av familier etter Korea-krigen før de forpliktet seg til en storstilt hjelpeaksjon. Lørdagens håndtrykk over forhandlingsbordet i Beijing endte også denne gangen i giftige beskyldninger fra begge sider. Nord-Korea sier spørsmålet om kunstgjødsel er et humanitært spørsmål, og at myndighetene i sør stiller politiske betingelser ved å bringe familiegjenforening inn i forhandlingene.
  • Bak ordkløveri og giftige beskyldninger skjuler begge parter et kynisk spill med livet til millioner nordkoreanere som innsats. Hungersnøden i nord skal ha krevd nærmere én million dødsofre. Matmangelen er nå så prekær at hæren stjeler matvarehjelp fra sivilbefolkningen. Flyktninger sier folk ligger døde langs landeveiene, at kommunistregimet bevisst fører internasjonale hjelpeorganisasjoner bak lyset, og at nesten ingen hjelp når fram til de sultende.
  • Selv ikke den prekære hungersnøden i nord er i stand til å bringe de to statene på Korea-halvøya nærmere sammen. Det er fortsatt som om to verdener møtes 45 år etter at landet ble delt langs den 38. breddegraden. Sørkoreanerne er kanskje oppriktige når de sier deres egne ikke vil godta en ensidig hjelp til erkefienden i nord. Kanskje utnytter de situasjonen til å presse et totalt mislykket regime til reelle politiske innrømmelser. Kanskje venter de bare på det endelige sammenbruddet.
  • Verken barn eller voksne som sulter i Nord-Korea vet om forhandlingene i Beijing. De vet bare at de har lite å håpe på fra omverdenen, og enda mindre fra sitt eget regime. Det eneste håpet for dem nå er at den nordkoreanske delegasjonen ikke har reist hjem og ennå ikke har brutt alle bruer i forsøket på forhandlinger om hjelp.