Hardt ut mot Senterpartiet:

- Politisk spill

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) anklager Senterpartiet for politisk spill når de nå vil skrote deler av regjeringkvartalet på grunn av prislappen. – I fjor spurte de om vi sparte oss til fant, påpeker han.

VINNER: Prosjektet «Adapt», av Team Urbis, ble valt ut som vinneren av i arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Senterpartiet har hele veien vært en pådriver for å øke kostnadene for regjeringskvartalet. Senest i fjor foreslo de langt flere cellekontorer. Det ville økt kostnadene med inntil 2 milliarder kroner. Og det er før vi har begynt å regne på hva det vil koste å bygge et terrorsikret regjeringskvartal i tre, som de også har foreslått, sier kommunalminister Nikolai Astrup.

Han er svært overrasket over at Senterpartiet nå vil stanse stor deler av byggingen av det nye regjeringskvartalet.

Det skjedde etter at det ble kjent at prosjektet kan få en prislapp på opptil 36 milliarder kroner.

- Det har gått over stokk og stein. Vi kan ikke forsvare en slik pengebruk, har Marit Arnstad uttalt til Dagbladet.

Ifølge Astrup var det helt andre toner da dette ble behandlet i Stortinget i fjor.

- Sparer vi oss til fant?

«Er vi nå i ferd med å være så arealeffektive at vi sparer oss til fant?» Spurte da blant annet Sps Heidi Greni, ifølge referatene fra behandlingen i Stortinget.

Hun var da bekymret for at for få enkeltkontorer kunne gi mindre effektivitet og høyere sykefravær for de ansatte på sikt.

Senterpartiet tok også til orde for at regjeringskvartalet burde bygges med treverk som hovedmateriale – og fremmet et forslag om dette i Stortinget.

I sine merknader fremhevet de at dette var et «symbolbygg» og måtte «bygges i et hundreårsperspektiv».

- Populistisk

Ifølge Astrup skyldes de økte kostandene først og fremst krav til sikkerhet som det har vært bred enighet om på Stortinget.

- Bekymringen for at vi skal spare oss til fant ser jeg ikke igjen nå. Kjernen er at det er sikkerhet som koster. Det koster penger å sikre oss mot at 22. juli skal skje igjen. Det bør det være unødvendig å minne Sp på, sier han.

- Min jobb er å sette Stortingets bestilling ut i live. Da blir det litt populistisk spill det Sp driver med, mener han.

- Sp foreslår å bevare R5 og ikke flytte UD fra Victoria Terrasse. Høres ikke det konstruktivt ut da?

UT MOT SP: - Sikkerhet er ikke egnet for politisk spill, sier Nikolai Astrup. Foto: Bjørn Langsem
UT MOT SP: - Sikkerhet er ikke egnet for politisk spill, sier Nikolai Astrup. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-Jo, men det er ikke som om vi ikke har vurdert det. Skal vi bevare R5 innebærer det at Ring 1 må stenges permanent av hensyn til sikkerhet, og Akersgata sperres for trafikk. Utenriksdepartementet var på flyttefot alt før 2011. Det er et bygg fra 1800-tallet som ikke møter kravene i dagens sikkerhetslov. Vurderingen var at det var så dyrt å oppgradere at det var billigere å sitte et annet sted.

- Eneste alternativ

Etter at flere av byggene ble skadd under terrorangrepet 22. juli, har mange departementer leid ulike lokaler rundt om i Oslo. Ifølge kommunalministeren er det ikke et godt alternativ å fortsette med dette.

- Bare siden 2014 har vi brukt 4 milliarder kroner på husleie for de midlertidige lokalene vi sitter i. Skal vi sitter der permanent, er det store kostnader.

- Departementsbygningene må sikres uansett, og det er billigere å sikre et kvartal enn mange rundt omkring. Dette er Sp kjent med, sier Astrup, som er helt enig i at det koster veldig mye penger.

- Ingen ønsker å bruke så mye penger på dette, heller ikke regjeringen. Når vi foreslår dette, så er det fordi det ikke er noe alternativ, sier Astrup.

Han peker også på at en ved regjeringskvartalet nå har en nesten byggeklar tomt, som det alt er gjort store investeringer i:

- Vi har revet fire bygg, sikret teknisk infrastruktur i bakken og miljøvennlig energitilførsel. Skal vi tilbake til tegnebrettet vil det koste masse tid og masse penger. Det er ingen enkel løsning selv om Sp later som det. Når de bruker dette for å nøre opp under fordommer mot Oslo og byråkratiet, mener jeg det er veldig uheldig.

-Sikkerhet er ikke så egnet for å drive politisk spill.

- Tidenes offentlige pengesluk

Senterpartiets Marit Arnstad vil ikke være med på at de tidligere har gått god for prislappen.

- Astrup later som om Stortinget har godkjent et konsept og vært kjent med kostnadene knyttet til regjeringskvartalet. Det stemmer ikke. Det var først nå i høst at regjeringen informerte Stortinget om kostnadene. Høyre kan ikke være overrasket over den diskusjonen som kommer i kjølvannet av det, sier hun.

MENER DEBATTEN MÅ TAS: Marit Arnstad Foto: Nina Hansen
MENER DEBATTEN MÅ TAS: Marit Arnstad Foto: Nina Hansen Vis mer

I statsbudsjettet som kom i høst ligger det inne bevilgninger for første byggetrinn.

- For Senterpartiet er det ikke aktuelt å binde seg til et første byggetrinn som koster 20 milliarder kroner og en mulig totalsum på 36 milliarder, slår Arnstad fast.

Hun mener det nødvendig å ta diskusjonen om kostnader nå:

- Hvis ikke, bindes vi opp til å bruke 20 milliarder kroner de neste årene. Senterpartiet er åpen for en diskusjon om å redusere de kravene vi har stilt tidligere i prosessen. Vi skulle ønske at Høyre og regjeringen var like åpne for det samme. Høyre ønsker jo å framstille seg som et parti som ønsker å være nøkterne med bruk av skattebetalernes penger. Her kan Høyre komme til å bli ansvarlig for tidenes offentlige pengesluk, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer