Politisk strid om SVs utspill om Nato i Libya

- Den overordnede ledelsen må ikke være styrt av Nato, men det kan den operative biten, presiserer Halvorsen. - Tynn bortforklaring, mener Jensen.

FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte svare Frp-leder Siv Jensen om intern uenighet i regjeringen under Stortingets spørretime i dag.

Foto: Berit Roald / Scanpix
FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte svare Frp-leder Siv Jensen om intern uenighet i regjeringen under Stortingets spørretime i dag. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er bred enighet på Stortinget om regjeringens beslutning om at de norske styrkene skal styres av amerikanerne under den internasjonale innsatsen i Libya.

- Vi støtter beslutningen, for det er viktig at det er en effektiv kommando. På kort sikt er det den amerikanske, og ikke Nato-ledede, kommandoen som er den eneste reelle, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Opposisjonen har reagert skarpt på SV-leder Kristin Halvorsens utspill i morgentimene i dag om at hun ikke ville akseptere en Nato-ledet kommandos restriksjoner.

- Vi støtter regjeringens beslutning, men det som har vært viktig er at hele regjeringen står bak. Det kunne tidligere i dag høres ut som at SV var i mot at Nato skulle involveres. Det er viktig med enighet når dette først skjer, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Satt skapet på plass Fremskrittspartiets leder Siv Jensen tok opp uttalelsene i Stortinget i dag og hevdet at SV skaper usikkerhet om hva regjeringen egentlig mener, mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsikret at det er full enighet i regjeringen.

KRITISKE TIL UENIGHET: Siv Jensen (Frp) mener det er viktig med enighet om den norske innsatsen i Libya. Her diskuterer hun saken med Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KRITISKE TIL UENIGHET: Siv Jensen (Frp) mener det er viktig med enighet om den norske innsatsen i Libya. Her diskuterer hun saken med Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Dagfinn Høybråten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det er ingen grunn til å konstruere noen form for uenighet på dette punktet. Vi ønsker å bevare en bred allianse av land, som går ut over NATO, men som kan bruke NATO-ressurser, sa Stoltenberg.

Siv Jensen mener det var helt nødvendig å gi Stoltenberg anledning til å rydde opp.

- Statsministeren bidro til å sette skapet på plass, og rydde opp i forvirringen SV har klart å skape. Jeg mener det var viktig å klargjøre dette fordi det har rådet enstemmighet fra Det norske storting om styrkene Norge har sendt ut av Norge, sier Jensen til Dagbladet.

SV: - Ingen uenighet - Det er viktig fordi vi har sendt ut norske styrker på oppdrag for Norge, og da er det viktig at vi støtter opp om det og gir styrkene respekt, fortsetter hun.

- Jeg håper SV klarer å holde tunga rett i munnen, og det synes jeg er viktig i forhold til inntrykket det gir.

- INGEN UENIGHET: SV-leder Kristin Halvorsen mener det ikke har vært noen uenighet i regjeringen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- INGEN UENIGHET: SV-leder Kristin Halvorsen mener det ikke har vært noen uenighet i regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Da Dagbladet snakket med Halvorsen i vandrehallen på Stortinget presiserte hun at det var den politiske overordnede ledelsen som ikke måtte være styrt av Nato, og at det det hele tiden har vært klart at Nato kan ta over den operative kommandoen.

- Det er ingen uenighet i regjeringen om det, sier Halvorsen til Dagbladet.

Siv Jensen mener Halvorsen prøver å rette på inntrykket, og at det i seg selv er positivt.

- Tynn bortforklaring - Jeg oppfatter det som en tynn bortforklaring. Hun prøver å rette opp i et inntrykk som ikke var bra, men det ebtyr at vi er enige om at vi skal slutte opp om oppdraget. Det viktige er at styrkene får en kommando som er effektiv, sier Jensen.

Hun mener det i bunn og grunn ikke går an å ha en bredt ledet kommando, og påpeker at en kommando må være spiss og operativt.

AVVISTE UENIGHET:
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsikret om at det var full enighet i regjeringen om det norske bidraget i Libya.
Foto: Berit Roald / Scanpix
AVVISTE UENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsikret om at det var full enighet i regjeringen om det norske bidraget i Libya. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Det er viktig at de som har kommandoen er handlekraftige og kan ta beslutninger, og da kan vi ikke begynne å snakke om at den skal være bred. Bredden i oppdraget ligger i at alle bidrar utfra en FN-resolusjon. Det har aldri vært noe tvil om det, sier Jensen.

- Jeg tror alle de som ser og hører Kadhafi skjønner det libyske folks ønske om å få befridd seg fra despoten. Det er et ønske fra regionen selv. Men det er for tidlig å si hvor raskt dette vil løse seg, eller hva som blir konsekvensen av det. Han herjer vilt med uskyldige menensker, og skyr ikke et eneste middel mot sitt eget folk.