Politisk tango for to

Frankrikes gaullistiske president Jacques Chirac og den sosialistiske statsministeren Lionel Jospin er dømt til å leve sammen i politisk samboerskap. En underlig pardans med et felles mål: presidentvalget i 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De første tangodanserne i Buenos Aires rundt forrige århundreskifte var menn, og dansen var reservert bordellkunder. Jacques Chiracs og Lionel Jospins høyst offentlige pardans hundre år etter har samme langsomme rytme og like innviklede turer, men kan neppe sies å være så sensuell som tangoen.

Dessuten har ikke de to partnerne akkurat valgt å danse med hverandre på toppen av den utøvende makten. De ble tvert imot tvunget av franske velgere til å inngå et svært ufrivillig samboerskap i juni 1997, da Chiracs politiske allierte på høyresida tapte valget etter at han hadde oppløst Nasjonalforsamlingen.

Det var spesielt bittert for Chirac, som ikke bare led et knusende politisk nederlag, men også hadde vært tvunget med på dansen en gang før. I 1986 var det med Frangois Mitterrand ved sin side, fram til han tapte presidentvalget i 1988.

Men denne gangen er dansen mer vellykket for begge parter. Begge surfer hakk i hæl på popularitetsbarometrene etter 30 måneders eksersis. Ved siste måling lå Chirac stadig ett poeng foran Jospin, med 58 mot 57 prosent.

FRANSKMENNENE HAR alltid likt samboerskap, helt siden borgerkongen Ludvig Filip regjerte med sin motstander Casimir Perier i 1831- 32. Kjært barn har mange navn og/eller bilder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer