Politisk tautrekking om Ukrainas skjebne

Med EU og Russland på hver sin side i tautrekkingen om resultatet av presidentvalget i Ukraina, innkalte den avtroppende presidenten i landet til meklingsmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en talskvinne for avtroppende president Leonid Kutsjma skulle de to presidentkandidatene Viktor Janukovitsj og Viktor Jusjtsjenko møte Kutsjma fredag ettermiddag i rundebordssamtaler for å prøve å finne en løsning på den politiske krisen som er oppstått etter valget.

Også den polske presidenten, Aleksander Kwasniewski, EUs utenrikskoordinator, Javier Solana, og lederen i Statsdumaen i Russland, Boris Gryzlov, skulle delta på møtet i ettermiddag klokka 17.

- Kupplaner

Ukrainas statsminister Viktor Janukovitsj anklaget fredag opposisjonen for å planlegge et kupp. I en tale til 5.000 tilhengere fredag oppfordret ham dem til å gjøre slutt på masseprotestene mot hans offisielle seier i presidentvalget søndag, og sa at protestene var ledd i kupplaner.

- Kjære venner! Sammen må vi gjøre alt for å hindre et kupp i Ukraina. Jeg tror på vår styrke, jeg tror på loven, sa Janukovitsj.

Statsministeren sa også at han ikke ønsker å bli president om det fører til blodsutgytelse i landet.

Også den avtroppende presidenten Leonid Kutsjma ba de mange tusen demonstrantene i hovedstaden fredag om å roe seg ned og avslutte demonstrasjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.