Politisk teater

Herman Wildenvey gjorde seg en gang den observasjon at i Stavern kom tømmermennene før vinen. I Russland kommer regjeringsskiftene før valget, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er valgsesong i Russland. I desember er det parlamentsvalg, og i mars neste år er det presidentvalg. Ingen av valgene er åpne, frie prosesser, slik vi kjenner dem fra resten av Europa. På vanlig demokratisk vis så er valgene lovfestet, og avholdes når de skal. Men resten likner ikke veldig mye på vår definisjon av demokrati. For begge valgene har en politisk hensikt, nemlig å bevare og sementere den maktstrukturen som er bygget opp og rundt president Vladimir Putin, før hans etterfølger velges i mars. Derfor blir den nye statsministeren Viktor Zubkov formelt utnevnt av parlamentet, statsdumaen, i dag. Men hvilken rolle han egentlig skal spille i det russiske politiske teater er helt uklart. Det bestemmer maestro, regisøren over alle regisører, Vladimir Putin.

Tusenkronersspørsmålet politiske nerder i Russland har stilt seg i lang tid er hvordan Putin skal beholde politisk makt og innflytelse uten lenger å være president? For han har selv gjort det klart at han ennå har mye ugjort i politikken. Og sist helg forsikret han både Kinas president og Japans nå avgåtte statsminister om at ingen ting i russisk politikk ville endre seg etter at han (Putin) ikke lenger var president. Det betyr at siste akt i dramaet om Putins Russland ennå er langt unna. Og regissør og manusforfatter Putin kan ha andre og enda større overraskelser på lager enn å utnevne den politisk ubeskrevne Zubkov til statsminister, som en politisk finte før to viktige valg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer