MØTTES TIL DEBATT: Obamas visepresident Joe Biden var nådeløs mot den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan da de to møttes til debatt i oktober. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
MØTTES TIL DEBATT: Obamas visepresident Joe Biden var nådeløs mot den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan da de to møttes til debatt i oktober. Foto: Justin Sullivan / Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

Politisk tungvekter vs. et republikansk arbeidsjern

Møt visepresidentkanditatene Joe Biden og Paul Ryan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs visepresident Joe Biden er en politisk tungvekter med bred erfaring både fra amerikansk innenrikspolitikk og fra verdenspolitikken.

Han er langt fra noe rent talerør for sin sjef Barack Obama.

De to har blant annet vært uenige om krigen i Afghanistan, der Biden gikk imot Obamas plan om en opptrapping av den militære innsatsen før en amerikansk tilbaketrekning.

Men han godtet seg ikke da Obama senere hentet hjem like mange soldater som han hadde sendt ut.

MØTTES TIL DEBATT: Obamas visepresident Joe Biden (t.h.) og den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan (t.v.) møttes til visepresidentdebatt 11. oktober. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
MØTTES TIL DEBATT: Obamas visepresident Joe Biden (t.h.) og den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan (t.v.) møttes til visepresidentdebatt 11. oktober. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Demokraten Biden var nådeløs mot den republikanske visepresidentkandidaten Paul Ryan da de to møttes til debatt i oktober.

Hans strenge tone overfor den 27 år yngre utfordreren bidro ifølge analytikere til å bremse opp for republikanernes framgang på meningsmålingene.

Paul Ryans hovedjobb som visepresidentkandidat er å fri til tvilende republikanere. Han skal vinne støtte fra konservative velgere som er skeptiske til presidentkandidat Mitt Romney. Da han i august ble utpekt til parkamerat for Romney, sendte det en bølge av ny energi gjennom det republikanske partiet. Han regnes av mange som bedre til å drive valgkamp enn presidentkandidaten, som for folk flest kan framstå som nokså stiv og fjern.

Budsjetthauk Ryan har bakgrunn fra småbylivet i Midtvesten, og holder en positiv og optimistisk tone i klassisk amerikansk stil. Han er kjent som et arbeidsjern, og overnatter gjerne på kontoret når dagene blir lange i Washington.

Budsjetthauken Ryan har spilt en ledende rolle i republikanernes kamp for kutt i de offentlige utgiftene og lavere underskudd på USAs statsbudsjett.

Hans harde linje i den økonomiske politikken kan ifølge BBC skremme bort uavhengige velgere.

(NTB)