Politisk vårklipp

Navn: Ronald ByeAlder: 63Yrke: Konsulent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ronald Bye har lenge vært politisk død, men risikerer å bli kremert etter den brannfakkelen han har kastet inn i sitt lokale partilag i Oslo. Han fikk vedtatt at tre Ap-medlemmer i bydelsutvalget Nordstrand-Bækkelaget ble vingeklipt, og nektet å uttale seg på gruppas og partilagets vegne. Bakgrunnen for vedtaket er noe uklar, men Bye kan ha så mange saklige grunner han vil. Når kona hans, Tove Heggen-Larsen, er den eneste i bydelsgruppa som ikke blir rammet, er det mange som ikke tror på ham.
  • Personstrid i Arbeiderpartiet er ikke akkurat noe nytt. Det er heller ikke nytt at Ap-folk skjeller hverandre ut på telefonen. Det eneste nye er vel at alle har fått telefonsvarer, men heller ikke det forhindret Bye fra å si sin mening i så sterke ordelag at en av de vingeklipte har anmeldt ham for trusler. Det kan være både dumt og straffbart, men det dummeste han gjør er å engasjere seg så sterkt i en personstrid der kona er involvert.
  • Det spiller ingen rolle om noen av de suspenderte har opptrådt i strid med sitt eget partilag. Når en ekteskapelig allianse fortsetter inn i politikken, skaper det mumling og mistanke. Ikke minst mot et ektepar der mannen i sin tid tok særeie på boblebadet for å stanse korrupsjonsbeskyldninger mot kona.

Saken ble henlagt, men boblebadet har fulgt dem siden.

  • Begge er i dag outsidere i et politisk miljø der de tidligere svømte som fisk. Bye var den nesten allmektige partisekretæren på Youngstorget. Han var dyktig og effektiv, men også stridbar. Og opplært som kommunistjeger mens han var LO-sekretær i Finnmark. Han gikk av i 1975, men ble seinere tatt inn i varmen som formann i forsvarskommisjonen og deretter som samferdselsminister. Det var da han begynte å skrive bøker om overvåkingen i parti og fagbevegelse han ble støtt ut i kulda. Han fortalte om brente arkiver og at overvåkingspolitiet i samarbeid med LO og Ap drev avlytting av Folkets Hus helt inn på 1970-tallet.
  • Mens Haakon Lie er tilgitt og opphøyd til partifader, er Bye fortsatt en utstøtt på grunn av avsløringene. Hvis det plager ham, viser han det i alle fall ikke. Men han liker fortsatt bråk. Den eneste gangen han virkelig ble stum var visstnok da han som samferdselsminister ble liggende bak en traktor som lagde endeløse bilkøer i Gudbrandsdalen. Bye skal ha fulgt etter traktoren inn på en sidevei, hoppet ut av bilen og gitt bonden en virkelig overhaling.
  • Helt til bonden spurte: - Håkken har kløpt deg?