Politiskandale

Oslo byrett måtte denne uka utsette en straffesak på ubestemt tid, fordi politiet ikke var i stand til å transportere tiltalte (32) fra Oslo kretsfengsel til Tinghuset. Det var politiet som fikk varetektsfengslet tiltalte, for å sikre at han møtte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem polititjenestemenn skulle vitne i saken. To av dem satt utenfor rettssalen da saken skulle begynt torsdag morgen. Men ifølge den såkalte framstillingsinstruksen kunne ingen av dem ta turen på maksimum to kilometer til fengselet i Åkebergveien for å hente tiltalte. Oslo-politiet har nærmere 2000 ansatte.

32-åringens forsvarer, advokat Morten Kjensli, karakteriserer overfor Dagbladet det inntrufne som en komplett skandale fra politiets side.

Holdt for narr

- Oslo-politiet har i denne saken holdt rettsapparatet for narr. Jeg trodde faktisk ikke dette var mulig i 2001. Klienten ble varetektsfengslet 24. januar. Politiet begrunnet dette blant annet med at fengsling ville sikre at han møtte til hovedforhandling, sier Kjensli.

- Utrolig nok skjedde ikke dette, sjøl om tiltalte var i politiets egen varetekt bare ti minutters biltur unna Tinghuset, sier advokaten.

- Det er all grunn til at politimester Anstein Gjengedal sammen med sine nærmeste medarbeidere nå gjennomgår sine rutiner, sier advokat Kjensli.

Skal undersøke

Politiinspektør Beate Gangås, sjef for Påtaleseksjonen i Oslo-politiet, sier til Dagbladet at hun skal undersøke saken. - Er Kjenslis framstilling korrekt, er dette helt uakseptabelt. Slikt skal ikke skje. Det er viktig å unngå at noe slikt gjentar seg, sier hun.

Etter politiskandalen torsdag bestemte byrettsdommer Terje Alfsen at tiltalte skulle løslates fra varetekt. Rettssaken må nå berammes på nytt. 32-åringen er tiltalt for narkotika- og vinningsforbrytelser.

Kjensli anslår at torsdagens fadese, inkludert varetektsopphold, har kostet skattebetalerne rundt 50 000 kroner.