Politiske amatører sjokkerer Nederland

Avdøde Pim Fortuyns liste av politiske amatører kan være på vei inn i regjeringskontorene etter brakvalg i Nederland. Det sosialdemokratiske regjeringspartiet knuses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdagsmålingen viste at det nye høyrepopulistiske partiet Pim Fortuyns Liste (LPF) vil få 24 av de 150 plassene i nasjonalforsamlingen, og bli nest største parti i Nederland sammen med liberale VVD og sosialdemokratene.

Kristeligdemokratene ligger an til å bli største parti, og får 41 av 150 seter - en framgang på 12 seter.

Sjokkmålingen til tre måneder gamle LPF ryster det liberale, men politisk sett, trauste Nederland.

Det går mot regjeringsskifte etter at det sosialdemokratiske regjeringspartiet ligger an til å tape 21 av sine 45 seter i nasjonalforsamlingen.

Politiske observatører tipper at valgets andre vinner, kristeligdemokratene, vil vise at det tar folkets protest på alvor ved å invitere høyrepopulistene til regjeringssamarbeid.

Også de liberale, som ligger an til å tape 12 seter, kan bli invitert inn i en ny koalisjonsregjering ledet av kristeligdemokratenes statsministerkandidat Jan Peter Balkenende.

Ukjente fjes

Spørsmålet alle stiller seg er hva som skjer med nederlandsk politikk hvis listen med 49 ubeskrevne politiske blad slippes inn i regjeringskontorene.

- Det står 49 mennesker på lista til LPF, og vi kjenner nesten ingen av dem fra før. Vi vet knapt hva de står for, og det de sier, spriker til både høyre og venstre, sier politisk redaktør Peter Evelein i nyhetsbyrået ANP.

Politiske observatører i Haag tipper at en koalisjon av kristeligdemokrater og LPF-amatører kan kollapse innen året er omme.

- En spekulasjon er at de tradisjonelle partiene vil gi LPF makt nå, og at det uerfarne partiet vil skape så mye kaos at det må holdes nytt valg allerede om ett år. Slik kan de «ansvarlige» partiene vise at bare de kan styre, sier politisk kommentator Mark Kranenburg i avisen NRC Handelsblad.

Død mann på topp

Etter drapet på Fortuyn forrige mandag, lot LPF den døde partilederen bli på førsteplass på valglisten - i håp om at en sympatibølge skulle skylle partiet inn i regjeringslokalene.

Pim Fortuyn etablerte sin liste for bare tre måneder siden, og ingen av de etablerte partiene tok høyrepopulisten riktig på alvor. 54-åringen ble sparket ut av sitt forrige parti, Leefbar Nederland, fordi han var for ekstrem. Men han tok sterkt avstand fra høyreekstremister som Frankrikes Jean-Marie Le Pen.

Fortuyn steg frem i rampelyset etter at hans vant lokalvalget i Rotterdam i mars. Drapet på ham utløste store sorgreaksjoner i Nederland, og de politiske partiene avblåste valgkampen.

Etter Fortuyns død er partiets profil høyst uklar. Ingen av novisene på listen kan matche 54-åringens medietekke. Slektninger av Fortuyn har sagt at det er like greit om partiet oppløses.

Mobilisering

Drapet på Fortuyn førte til en kraftig mobilisering av nederlandske velgere. I det varme vårværet i Haag strømmet velgerne til urnene i rådhuset.

- Pim Fortuyns Liste vil gjøre et brakvalg. Men jeg stoler ikke på korporalene til Fortuyn. Etter at han døde har de kun kranglet om hvem som skal bli ny leder. Så da stemte jeg heller på liberaldemokratene i VVD, sier Andreas Koutsouris (27). Han stemte på Fortuyn i lokalvalget tidligere i år.

57-årige Tom Bokhoven er opprørt over støtten til høyrepopulisten Pim Fortuyn.

- Dette er det mest ekstreme valget jeg noensinne har opplevd. Jeg skjønner ikke hva som går av mine landsmenn - landets økonomi går godt og vi har lav arbeidsledighet. Hvorfor skal vi ha så store endringer? spør mannen opprørt.

(NTB-Bård Idås)