Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiske avhoppere

Politiske avhopp er sjeldne hos oss, men vanlige i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Ulstein kommune på Sunnmøre, har Ap-ordfører Hannelore Måseide meldt seg ut av partiet fordi hun har kommet på kant med sin egen partigruppe. Aps partisekretær Martin Kolberg sier at hun har sviktet både politisk og moralsk og bør trekke seg som ordfører. Man kan forstå hans vrede. Ser man bort fra periodiske turbulenser i Frp og sporadiske politiske identitetsproblemer i grenselandet mellom SV og Ap, er politiske avhopp fra framtredende folkevalgte forholdsvis sjeldne her til lands. I Danmark, derimot, er det en lang og vedvarende tradisjon for den slags.

Det siste spektakulære politiske avhopp skjedde tirsdag denne uka. Da erklærte folketingsmedlem for Ny Alliance, NA, Gitte Seeberg, at «nok er nok», og meldte seg ut av Danmarks yngste parti. Hun var en av de tre stifterne av NA 7. mai i fjor med den begrunnelse at det var for mye blokkpolitikk i Danmark, og at det først og fremst var for mye av en utlendingspolitikk som ble diktert av det fremmedfiendtlige Dansk Folkeparti. Derfor brøt hun med Det Konservative Folkeparti og stiftet NA sammen med to utbrytere fra Radikale Venstre, Anders Samuelsen og Naser Khader. Sammen skulle de tre gjennom NA bringe en slutt på alt det var nok og for mye av i dansk politikk. Men de ble raskt uenige, og nå, knappe ni måneder seinere, er «nok nok» også i Gitte Seebergs forhold til NA. I løpet av mindre enn et år har hun rukket å forlate to partier i protest og frustrasjon.

Mye tyder derfor på at hennes politiske karriere er på hell. Inntil videre virker det som hun vil samarbeide med et annet partiløst medlem av Folketinget Pia Christmas-Møller, som brøt med de konservative før jul og erklærte seg som uavhengig representant i protest mot at hun fikk fyken som partiets politiske ordfører. Hvordan de to vil forholde seg til statsminister Anders Fogh Rasmussens konservative regjering er uklart, men hans flertall på fem mandater er foreløpig ikke truet. Sosialministeren i den regjeringen, Karen Jespersen, har for øvrig også vært sosialminister for sosialdemokratene.

Den utløsende årsak til Seebergs brudd med NA er at partiet i januar vedtok å slutte seg til den borgerlige blokken og bli et støtteparti for regjeringen sammen med Dansk Folkeparti, noe Seeberg var uenig i. Sett med Seebergs øyne er NA blitt et samarbeidsparti med Dansk Folkeparti i stedet for å redusere partiets innflytelse.

Nå spør det politiske Danmark om dette er begynnelsen på slutten for NA. Ifølge København-avisa Politiken står NA i fare for å bli det korteste blålys i dansk politikks historie. Flere lokalpolitikere har også meldt seg ut av partiet, men Naser Khader avviser selvsagt at NA er i ferd med å falle fra hverandre. De to gjenværende partistifterne er enige seg imellom, men det er ingen garanti for at NA får noe langt liv. Spilleselskapet Unibet har allerede satt odds på hvem i NAs folketingsgruppe som blir neste avhopper.

Slik lever dei der, om det kan være noen trøst for Martin Kolberg i hans strev med å holde hustukt i eget parti.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media