Politiske avhoppere

Politiske avhopp er sjeldne hos oss, men vanlige i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Ulstein kommune på Sunnmøre, har Ap-ordfører Hannelore Måseide meldt seg ut av partiet fordi hun har kommet på kant med sin egen partigruppe. Aps partisekretær Martin Kolberg sier at hun har sviktet både politisk og moralsk og bør trekke seg som ordfører. Man kan forstå hans vrede. Ser man bort fra periodiske turbulenser i Frp og sporadiske politiske identitetsproblemer i grenselandet mellom SV og Ap, er politiske avhopp fra framtredende folkevalgte forholdsvis sjeldne her til lands. I Danmark, derimot, er det en lang og vedvarende tradisjon for den slags.

Det siste spektakulære politiske avhopp skjedde tirsdag denne uka. Da erklærte folketingsmedlem for Ny Alliance, NA, Gitte Seeberg, at «nok er nok», og meldte seg ut av Danmarks yngste parti. Hun var en av de tre stifterne av NA 7. mai i fjor med den begrunnelse at det var for mye blokkpolitikk i Danmark, og at det først og fremst var for mye av en utlendingspolitikk som ble diktert av det fremmedfiendtlige Dansk Folkeparti. Derfor brøt hun med Det Konservative Folkeparti og stiftet NA sammen med to utbrytere fra Radikale Venstre, Anders Samuelsen og Naser Khader. Sammen skulle de tre gjennom NA bringe en slutt på alt det var nok og for mye av i dansk politikk. Men de ble raskt uenige, og nå, knappe ni måneder seinere, er «nok nok» også i Gitte Seebergs forhold til NA. I løpet av mindre enn et år har hun rukket å forlate to partier i protest og frustrasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer