GRÅT: Kvinner som er i familie med cubanske politiske fanger demonstrerte i Havana i helgen. Foto: REUTERS/SCANPIX
GRÅT: Kvinner som er i familie med cubanske politiske fanger demonstrerte i Havana i helgen. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Politiske, cubanske fanger endelig på vei til Spania

Seks politiske fanger har fått lov til å forlate Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Seks politiske fanger på Cuba fikk mandag lov til å forlate landet. Gruppen er den første av til sammen 52 fanger som cubanske myndigheter har lovet å løslate.

De frigitte fangene dro fra Havana i et fly på vei til Spania, hvor de nå skal bosette seg. Familiene deres var også med på reisen.

Løslatelsene er kommet i stand etter forhandlinger hvor regjeringen i Spania og den katolske kirken spilte viktige roller.

Flere drar En ny gruppe på fem fanger skal etter planen forlate Cuba med en flyging sener mandag lokal tid. Det opplyser José Luis García Paneque, en av fangene som reiste fra Havana med det første flyet.

- Du kan neppe forestille deg hvordan det føles å bli satt fri etter sju år i fengsel, sa García på telefon til nyhetsbyrået Reuters rett før avgang.

Sultestreiket Alle de 52 som nå skal frigis, ble arrestert i en og samme politiaksjon i 2003. De ble dømt til mellom 6 og 28 års fengsel.

Cubas posisjon i fangespørsmålet har lenge vært at myndighetene ikke vil la seg presse til å løslate noen av de 167 politiske fangene som antas å ha vært fengslet på øya. Men myndighetene ser også gjerne at oppmerksomheten ledes bort fra personer som Guillermo Fariñas, en regimekritiker som sultestreiket for løslatelse av fangene i mer enn fire måneder.

Han avsluttet sultestreiken i forrige uke da avtalen om frigivelsen var et faktum.

Kirken på banen Den katolske kirken kom for alvor på banen i midten av mai, da flere sultestreiker satte søkelys på de politiske fangenes situasjon.

Løftet om frigivelsen av 52 fanger gir uttelling for år med spansk engasjement, men ønsket om å redde Farina, som var døden nær etter måneder uten mat, skal også ha bidratt til gjennombruddet.

(NTB)