FOTBALL ER POLITIKK: Dynamo Kiev foran en kamp mot Tavriya Simferopol fra Krim i mars. Mye tyder på at både Tavriya Simferopol of Shaktar Donetsk i neste sesong ikke lenger er ukrainske lag.  REUTERS/Sergey Revera Scanpix
FOTBALL ER POLITIKK: Dynamo Kiev foran en kamp mot Tavriya Simferopol fra Krim i mars. Mye tyder på at både Tavriya Simferopol of Shaktar Donetsk i neste sesong ikke lenger er ukrainske lag. REUTERS/Sergey Revera ScanpixVis mer

Politiske dødsfiender spiller cupfinale for tomme tribuner

Den ukrainske finalen spilles imorgen, mens kamparenaen var en hemmelighet til i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Supporterne til Dynamo Kiev og Shaktar Donetsk er dødsfiender. I den politiske situasjonen som nå er i Ukraina er de mer fiender enn noen sinne.

Unngår blodbad Mens hovedstaden Kiev var scene for revolusjonen i februar, da den russisk-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj fra Donetsk ble kastet i en voldelig revolusjon, er Donetsk hovedstaden i Øst-Ukraina, som i en folkeavstemning i helga stemte for uavhengighet fra Ukraina. De nye selvutnevnte politiske lederne i øst har bedt Russland om sikkerhet, og vil at denne delen av Ukraina skal bli en del av Russland. Et møte mellom supporterne fra de to klubbene kunne endt med et blodbad.

I Øst-Ukraina foregår det ennå militære operasjoner for å knuse de pro-russiske opprørerne som har tatt over store deler av fylkene Donetsk og Lugansk i en væpnet og koordinert aksjon. Amerikansk etterretning og ukrainske myndigheter mener denne aksjonen er styrt og inspirert av Russland.

Dominerende klubber Det ukrainske fotballforbundet bestemte i går kveld at cupfinalen skulle spilles i Poltava, nord i Ukraina, skriver den engelskspråklige avisa Kyiv Post. Kampen skulle egentlig spilles i Kharkov, Ukrainas nest største by, men der har det flere ganger vært voldelige sammnstøt mellom dem som vil knytte Ukraina nærmere EU, og dem som vil kytte landet nærmere Russland, den egentlige kjernen av den ukrainske politiske krisa. Det har derfor lenge vært klart at kampen ikke kunne spilles i Kharkov, og kamparenaen var av sikkerhetsgrunner hemmelig helt til i går kveld.

Den ukrainske cupfinalen vil bli overført på TV. Dymano Kiev og Shaktar Donetsk er de to dominerende klubbene i ukrainsk fotball. De har ni cupseiere hver, av til sammen 15 mesterskap etter at Ukraina ble selvstendig etter Sovjetunionens kollaps. Shaktar Donetsk er årets seriemester, med en kamp igjen å spille, mens Dynamo Kiev bare kom på en skuffende fjerdeplass.