Politiske drap med helikopter

Israelske stridshelikoptere stupte ned over Betlehem og drepte fire palestinere med raketter som samtidig la et hønsehus fylt med kyllinger flatt i går. Palestinske ledere nølte ikke med å kalle det «en krigshandling». Våpenhvilen som USA presset fram, har snart raknet helt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels forsvarsminister, Benjamin Ben-Eliezer, avlyste i går ei reise til USA, der han skulle hatt møter med president George Bush, utenriksminister Colin Powell og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice. Iakttakere tolker det som et tegn på at noe er, eller fryktes å være, i gjære i det stadig mer krigerske klimaet.

Fire raketter

To av de fire drepte i Betlehem, Omar Saadeh og Taha Aruj, antas å være ledere i den islamske motstandsbevegelsen Hamas. De to andre drepte var slektninger av Saadeh.

Israelske militære kilder hevdet at de planla et bombeangrep mot Makabeer-lekene, en slags jødisk olympiade som åpnet i Jerusalem mandag. Dermed ser det ut som et av Israels målrettede politiske drap, utført med stridshelikopter.

Men ifølge Abdel Aziz al-Rantissi, talsmann for Hamas, var slekt og venner samlet i huset for å vente på at en slektning skulle bli løslatt fra israelsk fengsel, da helikoptrene plutselig gikk til angrep mot huset midt i Betlehem.

14 palestinere ble såret under angrepet, blant dem flere barn, meldte nyhetsbyrået AP. Helikopterne fyrte av fire raketter mot hønsehuset, som ikke lenger finnes, antakelig på mistanke om at det fantes noe annet enn kyllinger der inne. Hundrevis av palestinske omringet ruinene etterpå. Noen ropte på hevn mot Israel, mens andre prøvde å fange de få overlevende kyllingene.

«Hevn»

Marwan Bearghouti, en palestinsk leder på Vestbredden, kalte angrepet «en massakre mot palestinske sivile».

«Vi lover vårt folk hevn veldig snart,» lød det i en uttalelse fra Hamas. Noen timer seinere ble det skutt en granat mot den jødiske bosettinga Gilo utenfor Jerusalem, noe israelerne sier er det første granatangrepet fra Vestbredden.

Sammenstøt oppsto utenfor Orient House i Øst-Jerusalem, hvor om lag 30 palestinere forsøkte å avholde en sørgemarsj til grava til Faisal Husseini, som døde av hjerteanfall 31. mai.

Ti år gamle jenta Marwa al-Sharif ble såret av et streifskudd mens hun sov i landsbyen Dura nær Hebron, og ligger kritisk skadd på sjukehuset.

Angrepet i Betlehem antas å være et ledd i Israels planlagte drap på palestinske ledere, en svært omstridt politikk som er gjenopptatt de siste to ukene.

MÅLRETTET: Huset til Omar Saadeh lå igjen som en steinhaug midt i Betlehem, etter det israelske angrepet med stridshelikoptere i går ettermiddag. Snart er det ingenting igjen av våpenhvilen.