Politiske drap mot oppklaring

Gresk politi har funnet en pistol som ble brukt til å likvidere to høytstående politikere og militære. Onsdag kveld ble en 60-årig mann arrestert, mistenkt for å være medlem av terroristorganisasjonen «17. November».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en talsmann for politiet i Aten ble mannen oppsporet på den lille øya Lipsoi i Egeerhavet. En antiterrorgruppe ble sendt til Lipsoi med helikopter og pågrep mannen og hans kone da de forsøkte å flykte til en annen øy.

Greske medier beskrev pågripelsen av mannen som en historisk begivenhet. 17. Novembergruppen, som henter sitt navn fra et opprør mot det greske oberstdiktaturet i 1973, skal siden 1975 ha stått bak minst 23 drap og en rekke andre terroraksjoner.

Pistolen som ble funnet, en 45 kaliber, skal ha blitt brukt til å drepe tilsammen fem mennesker. En av dem var en gresk parlamentariker som ble skutt i 1989. Pistolen ble funnet i en leilighet som er blitt brukt som skjulested for den venstreradikale terrorgruppen 17. November.

Nøkkelperson pågrepet

40-år gamle Savas Xiros er mannen som har ledet politiet mot en oppklaring av flere politiske drap i Hellas. Han ble pågrepet etter et mislykket attentat mot et rederi tidligere i sommer. Politiets etterforskning har ført til at flere leiligheter er blitt ransaket. Der har man funnet våpen, eksplosiver, ammunisjon og raketter.

Tidkrevende etterforskning

Det er første gang siden gruppen 17. November ble startet i 1975 at politiet har funnet konkrete spor etter gruppen som er mistenkt for å ha drept 23 mennesker, blant dem diplomater, politikere og næringslivstopper. Ingen annen venstreradikal gruppe i Europa har stått bak så mange likvidasjoner. Gruppen er oppkalt etter datoen for det blodige studentopprøret mot juntaen i 1973.

Gruppens første offer var sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs kontor i Aten, Richard Welch. En britisk militærattasje og en kjent gresk politiker har også mistet livet i aksjoner som 17. november trolig sto bak.

Mannen som ble pågrepet onsdag, sa at han heter Mihalis Oikonomou, men politiet tror dette er et falskt navn. Han skal ha arbeidet som professor ved universitetet i Strasbourg i det østlige Frankrike, inntil greske etterforskere for kort tid siden kom på sporet av ham.

(NTB)