Politiske drap skal fortsette

Det israelske sikkerhetskabinettet under statsminister Ariel Sharon vedtok på et ekstraordinært møte i går å fortsette politikken med å «fange opp» - det vil si finne og drepe eller fange - palestinere som mistenkes for å forberede terrorangrep. Samtidig stilte hæren opp stridsvogner og soldater rundt større palestinske byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts president Hosni Mubarak, til vanlig forsiktig med å angripe Israel, sa rett ut at det ikke blir noen fred i Midtøsten med Sharon som statsminister, fordi «han er en mann som bare kjenner til drap, slag og krig».

- Det ser ut som det ikke vil bli noen løsning med Sharon, som har som prinsipp å bruke makt og en natur som ikke godtar fred. For å være åpenhjertig: Jeg ser intet håp med Sharon og hans gruppe av ekstremister, sa Mubarak til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhus, som ble gjengitt av det egyptiske byrået MENA.

Store styrker

Israels kraftige oppbygging av styrker ved innfartsveiene til palestinske byer kommer som svar på at palestinerne tirsdag avfyrte to granater mot bosettingen Gilo utenfor Jerusalem. Dette er første gang granater er brukt på Vestbredden, og det har brakt krigen inn til Jerusalem. Israel kaller Gilo en bydel av hovedstaden, men FN regner det som ulovlig bosetting på okkupert land.

Israel forsterker de stillingene de har fra før på Vestbredden. Det er ikke oppgitt hvor store styrker som er satt inn, men de skal være store nok til å skremme palestinerne. Det er det uttalte formålet.

Da han kom hjem etter samtaler i Egypt fordømte palestinernes president, Yassir Arafat, Israels militære styrkeoppbygging.

Advarsel

- Vi står overfor en svært farlig militær opptrapping, i tillegg til forbrytelsene utført av bosettere og de fortsatte forbrytelsene som drap, ødeleggelse, bombing og beleiring, sa Arafat.

Mange palestinere og iakttakere mistenker Israel for å ville gå inn og gjenerobre Vestbredden, som landet ennå formelt okkuperer. Men Israels regjering sier det er en advarsel til Arafat.

- I motsetning til hva som blir meldt, har vi ingen planer for å gjenerobre de palestinske områdene, sa utenriksminister Shimon Peres i London.

Avskrekking

Det greier seg nå for Israel med å samle infanteristyrker og stridsvogner på Vestbredden, fortalte en ikke navngitt offiser fra Israels forsvarsdepartement til Radio Israel. Styrkene vil være så tilbakeholdne som mulig med å svare på en måte som kan føre til videre opptrapping.

- Dette er en advarsel. Det er et avskrekkende tiltak for å prøve å overbevise Arafat om å få sine folk til å stanse dette terrorfelttoget, sa regjeringstalsmannen Avi Pazner.

Hevn

Det forente lederskapet for det palestinske opprøret sier i en løpeseddel at angrepet mot Gilo var et svar på israelernes drap på fire palestinere med raketter fra helikoptre i Betlehem tirsdag. De anerkjenner ikke lenger våpenhvilen.

I Betlehem ble de drepte palestinerne begravd i går, deriblant Hamas-medlemmene Omar Saadeh og Taha Arju, alle ofre for politikken med å drepe utvalgte palestinere. I begravelsen deltok, som vanlig, væpnede og maskerte palestinere. I gravfølget på flere tusen mennesker gjennom Jesu fødeby hørtes truende oppfordringer om å angripe alle israelere «fra Tel Aviv til Ashqelon», den tett befolkede kyststripa.

MARTYR: En av de maskerte, væpnede krigerne i den islamske motstandsbevegelsen Hamas legger hånda på martyren Omar Saadeh, som er svøpt i det grønne Hamas-flagget, før begravelsen i Betlehem i går. Han og tre andre ble drept da Israel brukte helikoptre med raketter mot huset de oppholdt seg i tirsdag.