Politiske krigsforberedelser

NEW YORK (Dagbladet.no): USA nærmer seg krig mot Irak, ett steg av gangen. President George W. Bush bruker stadig mer av sin tid på å overtale etternølerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag ringer Bush til sine presidentkolleger i Russland, Kina og Frankrike. Lørdag kommer han mest trofaste allierte, britenes statsminister Tony Blair, til Camp David for å diskutere krigsplanene under fire øyne.

Mandag står Canadas statsminister Jean Chretien for tur i Detroit. Og torsdag neste uke skal Bush opp til eksamen i FNs hovedforsamling. Som andre taler på åpningsmøtet vil presidenten forsøke å overbevise verden om at det er nødvendig å knekke Saddam Hussein.

Det likner et kappløp i motbakke. Selv blant amerikanerne er skepsisen betydelig. De siste fem meningsmålingene viser at mellom 51 og 64 prosent støtter en krig mot Irak. Men tallet faller til 34 prosent hvis ikke FN gir klarsignal. Også Kongressen er skeptisk.

- Det er viktigere å gjøre dette riktig enn å gjøre det raskt, sier demokratenes leder Tom Daschle, som trolig blir Bushs motkandidat ved presidentvalget om to år.

Snart starter omfattende høringer i Senatet og Representantenes hus. Det hvite hus insisterer på at diskusjonene blant de folkevalgte må avsluttes innen utgangen av oktober. Da må politikerne ha tatt standpunkt før valget på representanter og en tredel av senatorene i november. Bush regner trolig med at opinionen vil tvinge flertallet inn i folden. Det er risikabelt å stille til valg som fredsdue.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer