Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiske nålestikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen Bondevik II opplever nå det samme som andre mindretallsregjeringer har erfart gjennom hele 90-tallet. Den presses fra alle kanter, på spissfindig vis og på ulike måter. Stortingets debatt om Stoltenberg-regimets trontale og Bondevik-regjeringens tiltredelseserklæring artet seg nemlig ikke som noe stormløp.
  • Jens Stoltenberg fikk mer enn antydet at regjeringens mange løfter om skattelettelser og mer til en rekke gode formål, er et regnestykke som ikke går opp. Carl I. Hagen prøvde seg med det SVs Karin Andersen kalte en konstitusjonell knipetangmanøver gjennom sitt forslag om at Stortinget skal vedta at Frp utgjør en del av regjeringens parlamentariske «basis». Sp-leder Odd Roger Enoksen ga for sin del uttrykk for håp om at sentrumsalliansen igjen skal oppstå ved at KrF skifter mening.
  • Felles for disse nålestikkene er at de rammer KrF hardest. KrF er det regjeringspartiet som vil få sin troverdighet mest svekket dersom den må gi mindre enn Ap-regjeringens budsjettforslag til offentlige velferdsgoder. Det er KrF som har tyngst for å erkjenne at regjeringen lever på Frp's nåde. Og det er KrF som blir utsatt for Senterpartiets smiger og overtalelsesforsøk.
  • Høyre har det atskillig lettere. Partiet har alt tatt den politiske belastningen ved å foreslå kutt i velferdsgoder som en nødvendig forutsetning for å finansiere skattelettelser. Skulle det vise seg nødvendig når regjeringen legger fram sin tilleggsproposisjon til budsjettet, er det ikke Høyre som vil felle de største tårene. Kutt i offentlige budsjetter har aldri smertet ekte Høyre-folk. Det er deres samarbeidspartnere som vil få forklaringsproblemene.
  • Kristelig Folkeparti har nå erobret den strategiske vippeposisjonen i Stortinget. Partiet var nøkkelpartiet som avgjorde at Norge nå har en høyre- sentrumsregjering. Vippeposisjonen har klare fordeler, men gir også ansvar. Den vil påføre partiet en rekke kvaler som Senterpartiet nå er fridd fra. Nå er det KrF som må bære ansvaret for de vedtakene stortingsflertallet gjør.
Hele Norges coronakart