- Politiske utspill styrer siktelser

- Oslo-politiet lar sin jus i varetektsspørsmål påvirkes av utspill i den politiske debatten, hevder høyesterettsadvokat Tor Erling Staff til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener at debatten om bruk av varetekt ble kastet inn i Oslo forhørsrett for noen dager siden, hvor en 21 år gammel klient ble begjært varetektsfengslet. Av frykt for ikke å få 21-åringen fengslet, brukte Oslo-politiet en streng straffebestemmelse, nemlig grov legemsbeskadigelse, som det viste seg ikke å være saklig grunnlag for.

- Vi opplevde en klar overreaksjon. Den politiske debatt var blitt reflektert i siktelsen, sier Staff - nestoren blant de faste forsvarerne i Oslo byrett.
Dommeren fant at det ikke var skjellig grunn til å mistenke 21-åringen etter denne paragrafen, men derimot legemsbeskadigelse, som er en mildere paragraf. Dette hadde politiet som subsidiær siktelse mot 21-åringen etter nedslåingen i restauranten - som en helgardering.

Klienten slo før jul til en mann med Bekhterevs sjukdom på en kebab-restaurant. Offeret ble invalidisert som følge av slaget.

21-åringen ble, da han meldte seg sjøl for politiet, siktet for legemsbeskadigelse, men dette ble skjerpet fram til fengslingsmøtet i går ettermiddag.

- Politiet gapte høyere i siktelsen enn de måtte - og krisemaksimerer samtidig saken, sier Staff. 21-åringen ble fengslet for fire uker etter den subsidiære siktelsen.