Politiskudd mot ubevæpnet 18-åring utløste opptøyer

Tenåring drept da han løp fra politibil i Missouri.

PLYNDRET I PROTEST:  Det har vært opptøyer flere steder i St. Louis-forstaden Ferguson natt til mandag norsk tid etter at en ubevæpnet 18-åring ble drept av politiskudd lørdag. Foto: David Carson, AP/St. Louis Post-Dispatch/NTB Scanpix.
PLYNDRET I PROTEST: Det har vært opptøyer flere steder i St. Louis-forstaden Ferguson natt til mandag norsk tid etter at en ubevæpnet 18-åring ble drept av politiskudd lørdag. Foto: David Carson, AP/St. Louis Post-Dispatch/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opptøyer og plyndring brøt søndag kveld ut i en forstad til storbyen St. Louis i den amerikanske delstaten Missouri etter at en svart tenåring ble drept av politiet.

Store grupper av sinte ungdommer knuste bilvinduer og butikkvinduer, plyndret butikker og satte fyr på en bygning i forstaden Ferguson etter demonstrasjoner mot at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann lørdag.

En talsmann for politiet i St. Louis, Brian Schnellman, sier at opptøyene i løpet av natt til mandag hadde spredt seg til andre forsteder.

Skudd inne i politibil
Ifølge politiet ble Brown skutt under en krangel om et skytevåpen inne i en politibil. Det er ikke klart hvorfor 18-åringen var i bilen, men han var ikke bevæpnet på forhånd.

Minst ett skudd ble avfyrt under krangelen, og politimannen skjøt flere ganger før han gikk ut av bilen.

Politisjefen i St. Louis, Jon Belmar sa på en pressekonferanse i går at politimannen hadde kommet opp i en verbal  konfrontasjon med «to personer» mens han sto utenfor politibilen.

STERKE REAKSJONER:  Store folkegrupper samlet i gatene i St. Louis-forstaden Ferguson søndag i protest mot drapet på 18 år gamle Michael Brown. Foto: Sid Hastings, AP/NTB Scanpix.
STERKE REAKSJONER: Store folkegrupper samlet i gatene i St. Louis-forstaden Ferguson søndag i protest mot drapet på 18 år gamle Michael Brown. Foto: Sid Hastings, AP/NTB Scanpix. Vis mer

18-åringen skal ha dyttet politimannen inn i bilen og at tjenestemannen skal ha følt seg angrepet.

Flere skudd
- Det ble løsnet ett skudd med politivåpen inne i bilen, og politimannen skjøt flere skudd etter 18-åringen da han løp avgårde, forklarte politisjefen, ifølge avisa St. Louis Post-Dispatch.

Politimannen som skjøt, har vært ansatt i seks år i politiet. Han er midlertidig tatt ut av tjeneste.

Protestene mot skytingen tok en voldelig vending etter at det ble mørkt søndag, ifølge TV-kanalen KMOV-TV.

Plyndring i protest
TV-bilder viste en storkiosk i full fyr etter at den ble plyndret, og folk som kom ut av andre butikker med armene fulle av stjålne varer.

Browns mor forteller til TV-kanalen KSDK at hennes sønn var en god gutt som skulle begynne på college, og at han var på besøk hos sin bestemor da han ble drept.

Borgerrettsorganisasjonen NAACP krever at FBI etterforsker skytingen.

MOR:  Lesley McSpadden, mor til den drepte 18-åringen Michael Brown, sammen med ektemann og stefar Louis Head. Foto: Huy Mach, St. Louis Post-Dispatch/AP/NTB Scanpix.
MOR: Lesley McSpadden, mor til den drepte 18-åringen Michael Brown, sammen med ektemann og stefar Louis Head. Foto: Huy Mach, St. Louis Post-Dispatch/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Borgerrettighetslederen Al Sharpton sier han har snakket med tenåringens bestefar, og at han stiller seg til rådighet for familien.

(NTB - Reuters/Dagbladet).


BEKREFTER FLERE SKUDD FRA POLITIMANN:  Politisjef Jon Belmar i St. Louis County på en pressekonferanse i Ferguson, Missouri - forstaden til St. Louis der 18-åringen ble skutt og drept av politiet. Foto: Sid Hastings, AP/NTB Scanpix.
BEKREFTER FLERE SKUDD FRA POLITIMANN: Politisjef Jon Belmar i St. Louis County på en pressekonferanse i Ferguson, Missouri - forstaden til St. Louis der 18-åringen ble skutt og drept av politiet. Foto: Sid Hastings, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer