Politisommel på Gran Canaria

De to jentene har vært på rømmen i 18 dager, men verken politiet eller den norske konsulen på Gran Canaria har hørt et døyt om saken før Dagbladet i går informerte dem om det. Jentenes foreldre er mildt sagt overrasket over at norsk politi har somlet med å sende ut etterlysningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for klare indikasjoner på at Marit Sørensen (17) og Trine Johansen (13) planla å rømme til Gran Canaria, har det lokale politiet fortsatt ikke blitt informert. Somling i flere politiledd i Norge gjør at politiet på Gran Canaria sannsynligvis ikke får etterlysningen før tidligst i morgen.

- Dette forstår jeg ikke. Det er lenge siden jeg mailet over opplysninger om Marit til Interpol i Oslo. Vi har forstått det slik at politiet på Gran Canaria har lett etter jentene i flere dager. Dette her virker veldig treigt, sier Arnfinn Sørensen, Marits far, til Dagbladet.

Pakket badetøy

Jentene har pakket badetøy, tatt med seg 13000 kroner, tatt Gran Canaria-guiden til faren og skaffet seg dekknavnene Lone og Charlotte Martin (15). Marit hadde limt inn en pesetasseddel i dagboka si, Trine hadde ringet rundt Gran Canaria i almanakken, og i dagboka står det følgende på 10. november: «Er borte!».

Først torsdag sendte Interpol i Oslo etterlysningen til Interpol i Madrid. Der ligger den tydeligvis fortsatt. Da Dagbladet kontaktet pressetalsmannen for det nasjonale politiet på Kanariøyene i går, sa han at ingen på øya hadde hørt om saken. Den norske visekonsulen, Gry Rustad, i Las Palmas ble også informert av Dagbladet i går om forsvinningen. Hun dobbeltsjekket med det lokale politiet.

- Foreløpig er det bare Dagbladet som har informert oss. Politiet her sier at de naturligvis ikke kan sette i gang etterforsking før Interpol i Madrid har kommet med en henvendelse.

Den kommer vel kanskje i løpet av helga, sier Gry Rustad.

Trenger tid

Politiinspektør Terje Sjøvold i Interpol i Oslo opplyser at anmodningen fra lensmannen på Dønna om å etterlyse jentene i Spania først kom til Interpol tirsdag.

- Hvorfor tar det to dager før dere sender den videre?

- Vi har trengt den tida til å oversette og formulere en utfyllende Interpol-melding. Vi har dessuten også vært i kontakt med den norske politisambandstjenesten i Spania, sier Sjøvold til Dagbladet.

Han opplyser at Interpol i Stockholm ble informert om forsvinningen samme kvelden som foreldrene meldte dem savnet, onsdag 10. november.

Herøy og Dønna lensmannskontor konsentrerte seg om Sverige-sporet først, og utsatte derfor anmodningen om Interpol-hjelp i Spania.

- På grunnlag av jentenes reiserute til Stockholm var det naturlig å sjekke ut dette først. Når det ikke gir noe resultat, begynner vi å følge andre spor, sier lensmannsbetjent Espen Heiszter.