Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politistasjon omringet av Taliban: - Jeg har sårede rundt meg, og vi har ikke spist på to dager

Hele Helmand-provinsen i Afghanistan står i fare for å falle i fiendens hender, hevder viseguvernør.

 KJEMPER MOT TALIBAN: Afghanske sikkerhetsstyrker patruljerer i Helmand-provinsen. De siste dagene skal minst 90 soldater ha mistet livet i kamper mot Taliban. Foto:   EPA/WATAN YAR
KJEMPER MOT TALIBAN: Afghanske sikkerhetsstyrker patruljerer i Helmand-provinsen. De siste dagene skal minst 90 soldater ha mistet livet i kamper mot Taliban. Foto: EPA/WATAN YAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsstyrker kjemper febrilsk for å holde stand mot talibankrigere som angriper politihovedkvarteret i byen Sangin i Helmand-provinsen i Afghanistan, skriver BBC.

På satellittelefon med BBC sier politisjef Mohammad Dawood at politihovedkvarteret er omringet av talibankrigere, og at de har behov for umiddelbar hjelp.

Hans menn vil ikke kunne holde stand særlig lenge, da de er i ferd med å slippe opp for ammunisjon.

- Markedet er stengt, og vi er blitt omringet de to siste dagene. Jeg har sårede liggende rundt meg, og vi har ikke spist på to dager. Hvis vi ikke får hjelp i løpet av den neste timen, vil våre stridende bli tatt til fange, sier Dawood.

Politisjefen forteller videre at politihovedkvarteret nå er det eneste gjenværende de kontrollerer.

Nå melder International Business Times at det har lyktes Taliban å ta kontroll over Sangin.

Ber presidenten om hjelp Nyheten kommer rett etter at viseguvernør Mohammad Jan Rasoulyar i Helmand-provinsen i helga, i et åpent brev på Facebook, klaget til president Ashraf Ghani om manglende støtte i kampene mot Taliban. Minst 90 soldater skal ha blitt drept den siste tida.

Rasoulyar advarer om at hele provinsen nå står i fare for å havne under Talibans kontroll, skriver AFP.

- Helmand vil falle for våre fiender, og det blir ikke som Kunduz, hvor vi kunne iverksette en operasjon fra flyplassen og ta det tilbake. Det er umulig og bare en drøm, sier han.

Rasoulyar ber nærmest presidenten på sine knær via Facebook.

- Vær rask til å reagere på dette. Beskytt Helmand fra denne liv- og dødsituasjonen og distanser deg fra sirkelen av advokater som sier til deg at alt er OK og at situasjonen er normal, skriver han.

- Bekymringsfullt Oberstløytnant Tore Stårvik ved Forsvarets høgskole sier det er bekymringsfullt, men ikke overraskende at Taliban stadig styrker seg i Helmand-provinsen.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

- Vi vet at Taliban i praksis kontrollerer tre av 13 distrikter i Helmand. Sangin kan bli nummer fire. I ytterligere fem distrikter i provinsen står Taliban sterkt, uten at de har full kontroll, sier Stårvik.

Oberstløytnanten forteller videre at Taliban har styrket seg og nå kontrollerer opp til en femtedel av Afghanistan, etter at Isaf-styrken reduserte sine fotavtrykk i landet og startet med å overføre ansvaret til den afghanske hæren fra 2013.

Stårvik mener likevel Taliban er et stykke unna å få kontroll over hele Helmand.

- Det er to brigader i Helmand-provinsen fra det 215. korps som teller rundt ti tusen mann. Disse må slås først, og det er et langt stykke dit, sier Stårvik.

Strategisk viktig Han ser det som sannsynlig at disse store enhetene i Helmand nå vil trekkes inn for å hjelpe til i kampen mot Taliban i Sangin.

Stårvik sier Helmand-provinsen er et viktig område mot Pakistan i sør.

Området står for rundt 40 prosent av opiumsproduksjonen i Afghanistan, og kan derfor være en viktig inntektskilde for Taliban. Dermed er provinsen å anse for et viktig strategisk område.

- Taliban kan drive operasjoner i denne provinsen fra Pakistan, og de kan også trene og administrere etterforsyninger fra Pakistan.

SJEKKER UTSTYRET: Soldater fra Den nasjonale afghanske hæren (ANA) kjemper febrilsk for å unngå at Taliban får full kontroll over Sangin i helmand-provinsen. Foto: AFP/Noor Mohammad
SJEKKER UTSTYRET: Soldater fra Den nasjonale afghanske hæren (ANA) kjemper febrilsk for å unngå at Taliban får full kontroll over Sangin i helmand-provinsen. Foto: AFP/Noor Mohammad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media