Politistudenter redde for framtida

Om fem måneder er 430 politistudenter ferdig utdannet politi. Men sjansen for at mange ikke får jobb er stor.

TOPP MOTIVERT: 25-årige Andreas P. W. Adolfsen (t.v) blir ferdig med den treårige politiutdannelsen til våren, og målet er å få seg en politijobb. —Vi er 432 personer som er topp motivert for å bli politi. Men siden jobbmarkedet nå er så usikkert, vurderer mange å lete etter jobber andre steder. Det er leit, når lærerne våre hele tida har sagt at arbeidsmarkedet skriker etter oss, sier Adolfsen. Her snakker han med en ansatt i Oslo-politiet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TOPP MOTIVERT: 25-årige Andreas P. W. Adolfsen (t.v) blir ferdig med den treårige politiutdannelsen til våren, og målet er å få seg en politijobb. —Vi er 432 personer som er topp motivert for å bli politi. Men siden jobbmarkedet nå er så usikkert, vurderer mange å lete etter jobber andre steder. Det er leit, når lærerne våre hele tida har sagt at arbeidsmarkedet skriker etter oss, sier Adolfsen. Her snakker han med en ansatt i Oslo-politiet. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kantina til Politihøgskolen i Oslo handler stadig oftere lunsjpraten for politistudentene om jobbmarkedet. Som studentene frykter er dårligere enn før.

- Det tar nå mye lenger tid enn før for politistudenter å komme i jobb. Det er ikke unikt i forhold til andre utdannelser, men antall
politistudentplasser bestemmes jo fra politikere i forhold til hva de mener er behovet. Nå frykter vi at for mange uteksamineres, sier Andreas P. W. Adolfsen, studentrådsleder ved Politihøgskolen i Oslo.

Her kan du se jobbmulighetene for nyutdannede politifolk i 16 av 27 politidistrikt i Norge.

59 uten jobb Tall fra Politidirektoratet viser at 423 av de som ble uteksaminert i 2010 har fått jobb i politidistrikt. 318 av disse er politistillinger, mens fem er sivile stillinger. Av de 428 som tok sisteåret i Oslo i fjor, strøk 46 eksamen. Det betyr at 59 av de som ble ferdigutdannet politi våren 2010 står uten politijobb.

I mai-juni uteksamineres 432 nye politijobbsøkere. Og tallet er økende: Våren 2012 kommer 552 nye, og rekordhøye 720 i 2013.

Dagbladet har snakket med 16 av de 27 politidistriktene i Norge. Samtlige melder om flere søkere til utlyste stillinger. En rekke av administrasjons- og personalsjefene i distriktene sier også at det nå er arbeidsgivers marked, «fordi det utdannes flere politistudenter enn behovet tilsier», melder flere.

- Det er klart vi er bekymret, sier studentrådsleder Adolfsen.

Inviterer vekterselskap Adolfsen og lederen for arbeidslivsdagen, politistudent Kristine Unneland, får stadig spørsmål fra bekymrede medstudenter. Derfor arrangerer Politihøgskolen neste uke en arbeidslivsdag hvor de inviterer en rekke sivile arbeidsgivere til å komme. Initiativet kommer fra studentene selv.

- Folk er kjempebekymret. Derfor kom det et felles krav fra studentene om å invitere sivile og utenforstående til arbeidslivsdagen. Det er nytt fra i år, og skyldes dårlige framtidsutsikter, sier Unneland.

INVITERER VEKTERSELSKAP: Kristine Unneland (25) leder politistudentene i Oslo sin arbeidslivsdag. —På grunn av dårlige framtidsutsikter, inviterer vi for første gang inn andre arbeidsgivere. Som Forsvaret, et vekterselskap, BI og Universitetet i Oslo. Vi er bekymret, sier Unneland. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
INVITERER VEKTERSELSKAP: Kristine Unneland (25) leder politistudentene i Oslo sin arbeidslivsdag. —På grunn av dårlige framtidsutsikter, inviterer vi for første gang inn andre arbeidsgivere. Som Forsvaret, et vekterselskap, BI og Universitetet i Oslo. Vi er bekymret, sier Unneland. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Derfor er nå Forsvaret, Krigsskolen, Militærpoliti, Universitetet i Oslo, BI og vekterselskapet Nokas med på arbeidslivsdagen 19. januar.

- Jeg sa opp en god og fast jobb for å bli politi. Nå har jeg studert i snart tre år, og frykter at jeg ikke får jobb etter endt utdannelse. Jeg har jo ikke gått her for å bli vekter, sier en frustrert tobarnsmor til Dagbladet.
Frykt og frustrasjon Som flere andre politifolk og politistudenter Dagbladet har snakket med, ønsker hun ikke å stå fram med navn og bilde, av frykt for å ødelegge jobbmulighetene sine framover. Men de vi har snakket med, forteller om frustrasjon og frykt.

- De har all grunn til å føle frykt. Det er krise nå. Selv har jeg gått i vikariatet etter vikariat, og flere ganger var jeg nær å miste jobben, sier en politimann, som ikke vil bli navngitt.

Nestleder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, er enig. Han mener regjeringen ikke er sitt ansvar bevisst:

- Det er ikke fulgt med penger til de økte kullene som nå kommer ut. Det blir litt som kolera og pest: Distriktene må enten kutte stillinger eller arbeidsoppgaver, som jo betyr å senke ambisjonsnivået, sier Bolstad og fortsetter:

- Studentene har all grunn til å være bekymret. I Oslo politidistrikt er det rundt 100 færre ansatte ved utgangen av 2010 enn ved årsstart. Dette skyldes at de ikke hadde råd, og fikk, og vil få, store følger for uteksaminerte studenter, sier Bolstad.

To ledige stillinger Per i dag er det 147 ledige politistillinger i Norge, ifølge Politidirektoratet. De fleste krever mer erfaring enn hva en nyutdannet
politi har. Onsdag kveld var det to ledige stillinger og fem ledige vikariater der nyutdannede er kvalifisert til å søke, ifølge nettsiden www.politijobb.no.

-Medio desember 2010 er det ledige politibetjentstillinger ved Midtre Hålogaland, Sogn og Fjordane, Vestfold, Hedmark og Østfold. Direktoratet har ingen oversikt over studenter som ønsker jobb i etaten, men oppfordrer både distrikt og særorgan om å kunngjøre ledige stillinger, sier Arnt Inge Rolland, avdelingsdirektør for arbeidsgiver og administrasjonsavdelingen i Politidirektoratet.

Her kan du se jobbmulighetene for nyutdannede politifolk i 16 av 27 politidistrikt i Norge.

VANSKELIG VIRKELIGHET: —Det er ikke meningen å syte, men å gi en virkelighetsbeskrivelse. Norsk politi får til mye med de midlene de har, men nyutdannet politi får det vanskelig, spår nestleder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VANSKELIG VIRKELIGHET: —Det er ikke meningen å syte, men å gi en virkelighetsbeskrivelse. Norsk politi får til mye med de midlene de har, men nyutdannet politi får det vanskelig, spår nestleder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer