Polititabbe ga to år i varetekt

STAVANGER (Dagbladet): Politiet glemte å sjekke fingeravtrykk på drapskniven. Det har ført til at en Stavanger-mann (37) har sittet to år i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En umenneskelig påkjenning, sier hans forsvarer, advokat Gunnar Helgevold til Dagbladet.

Mandag kommer saken omsider opp for Gulating lagmannsrett. 37-åringen er tiltalt for forsettlig drap, etter at han ifølge påtalemyndigheten knivstakk en kamerat under en fuktig fest 9. mars 1998.

- For alle parter er det ønskelig at sakene kommer fortere for retten. Men denne saken har tatt så lang tid, sier førstestatsadvokat og aktor Harald L. Grønlien til Dagbladet.

Stavanger-saken griper rett inn i den pågående debatten om varetekt. De siktede i Orderud-drapene ble løslatt etter noen måneder i varetekt, fordi fortsatt fengsling ville være et uforholdsmessig inngrep.

Norge er blitt kritisert for å holde folk for lenge i varetekt. Den drapssiktede Stavanger-mannen har tryglet om å bli løslatt, men har ikke blitt hørt av retten.

Han er far til to og har politiets ord på at han ikke er voldelig. Men sakkyndige har kommet til at han har varig svekkede og mangelfullt utviklede sjelsevner, og Høyesteretts kjæremålsutvalg mener det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger.

Kvinne sentralt vitne

Mannen er tidligere bare dømt for småkriminalitet, men han har tilhørt et sterkt alkoholisert miljø.

- Ingen klarer å sitte så lenge i varetekt uten at det setter helt spesielle spor, sier advokat Gunnar Helgevold. Det er bortimot norgesrekord at en drapstiltalt må sitte to år i varetekt før saken kommer opp for domstolene.

Drapet skjedde i et hus som ligger vis-à-vis politikammeret i Stavanger. Tiltalte ble også skadd under slagsmålet. Foruten de to involverte var en kvinne til stede.

37-åringen kan ikke erindre at han stakk kameraten til døde. Han ble pågrepet samme dag.

Kritikk mot politiet

Saken ble først fremmet for byretten, der 37-åringen ble dømt til åtte års fengsel og fem års sikring. Under behandlingen i lagmannsretten, kom det fram at det ikke ble sikret fingeravtrykk på drapskniven.

Saken ble utsatt, for at politiet halvannet år etter drapet skulle foreta tekniske undersøkelser av kniven. Det hører til politiets ABC å sikre fingeravtrykk, men i denne saken skjedde det ikke.

- I ettertid kan det vel sies at det burde ha vært gjort, sier førstestatsadvokat Grønlien.

Under rettssaken vil trolig forsvaret prosedere på at tiltalte, dersom han blir kjent skyldig, fortjener en solid strafferabatt for at han tålt to år under et tøft varetektsregime.

per.lars.tonstad@dagbladet.no