Polititabbe gjorde at mann sonet tre måneder for lenge

Mannen i 50-årene skulle sone 17 dager i fengsel men ble sittende tre måneder for lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i 50-årene ble av Oslo politidistrikt ilagt et forelegg på kr 56 000, subsidiært 20 dagers fengsel. Etter delvis nedbetaling av boten skulle mannen sone 17 dager i fengsel.

Men på grunn av feil i datasystemene i forbindelse med inkallingen til soning, ble mannen sittende i fengsel tre måneder lenger enn det som var meningen.

Politiet er ikke kjent med at mannen selv skal ha sagt i fra om at han etter en stund satt i fengsel uten grunn.

- Uakseptabelt - At dette har skjedd er uakseptabelt, og skal selvsagt ikke forekomme, sier visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt i en pressemelding

Oslo politidistrikt oversendte saken til Spesialenheten for politisaker til vurdering. Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforskning.

- Vi avventer Spesialenhetens behandling av saken før vi vurderer ytterligere tiltak for å sikre at noe sånt ikke oppstår igjen, sier Halvorsen.

Oslo politidistrikt har ringt og beklaget overfor mannen. De har også anmodet ham om å søke advokatbistand på det offentliges regning, for å ivareta sine økonomiske krav etter den urettmessige fengslingen.

Mannens advokat er Siv Hallgren. Hun er ikke enig i at oversoningen kun skyldes en teknisk svikt.

Husket ikke - Det må skyldes mennesklig svikt også, sier Hallgren.

Mannen ble straffet for manglende levert selvangivelse i 2007, og boten han ble ilagt ble trukket fra lønna hans. Etterhvert kom det ikke mer penger fra mannen.

Så i 2012 ble han innkalt til soning.

- Han fikk brevet om innkalling til soning og forholdt seg til det. Han husket ikke hvor mange dager han subsidiært ble idømt i 2007. Derfor sa han ikke fra etterhvert som tiden gikk i fengselet, sier Hallgren.

Omregning Ifølge advokaten skyldes svikten en automatisk omregning av boten om til soningsdager. Det regnes i utgangspunktet én fengselsdag per 500 kroner i ubetalte bøter. Men når bøtene er høye, som i dette tilfellet, setter retten et tak på soningsdager, som av retten i 2007 ble satt til 20 dager.

Dette tok ikke datasystemene hensyn til. De omregnet mannens bot på 56000 kroner til 112 dagers fengsel, med noen dagers fratrekk for mindre summer som var innbetalt.

Advokaten og den uheldige fengselsfuglen skal nå finne ut hva som er en passende erstatning.

- Han har gått glipp av et liv på utsiden i tre måneder. Det er jo nesten umulig å kompensere, men vi holder på å regne ut hva vi mener vil være en riktig kompensajson, sier Hallgren.