Polititeori: - Breivik falt for nigeriasvindel

Politiet tror terroristen dro til Liberia for å kjøpe diamanter eller at han ble utsatt for svindel, ikke at han møtte en serbisk nasjonalist.

STILTE SPØRSMÅL: Statsadvokat Svein Holden spurte om Breivik hadde blitt utsatt for Nigeria-svindel. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STILTE SPØRSMÅL: Statsadvokat Svein Holden spurte om Breivik hadde blitt utsatt for Nigeria-svindel. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har både i politiavhør, i sitt såkalte manifest, overfor de sakkyndige og seinest i retten i går hevdet at hans påståtte organisasjon Knights templar ble stiftet etter at han var i Liberia i 2002. Han har gjentatt ganger sagt at han møtte en serbisk «krigshelt» i det vestafrikanske landet.

Men politikilder opplyser til Dagbladet at politiet slett ikke fester lit til denne versjonen. Derimot tror de Breivik enten dro fordi han ønsket å kjøpe diamanter og tjene store penger på det eller at han falt for en såkalt nigeriasvindel, og at det var årsaken til at han overførte to beløp til en navngitt liberianer.

Pengeoverføringer Aktor Inga Bejer Engh sa i retten i går at Breivik den 31. mai 2002 overførte 500 dollar til mannen. To uker etter dette - 14. juni - overførte Breivik så hele 4400 dollar til samme mann. Begge disse overføringene gikk fra Breiviks egen konto, selv om massedrapsmannen har oppgitt å være svært opptatt av å ikke bli avslørt av PST.

 - Var det dette mennesket, eller disse du hadde møtt i Liberia, du sendte det til? spurte aktor.

- Jeg ønsker ikke å kommentere det. Men jeg regner med at politiet har avhørt alle de i Liberia. Så dere vet vel det.

-
Hvordan turde du å overføre penger fra din egen konto ned til Liberia, spurte aktor seinere.

- Nei, jeg anså det som innenfor hva som var akseptabelt, svarte en nervøs drapsmann.

Tok ut 50 000 Breivik tok ut en sum tilsvarende 50 000 kroner i euro på Solliplass i Oslo, samme dag som han dro til Liberia.

Han dro via Elfenbenskysten og utførte da tre pengeuttak på til sammen 14 000 kroner.

- Reiste du ut av Liberia for å ta ut penger, eller i hvilken forbindelse var dette? spurte statsadvokat Inga Bejer Engh i retten i går.

- Jeg ønsker ikke å fortelle noe om det, svarte Breivik.

Flyttet til mor I samme periode som politiet tror han kan ha overført store beløp til en nigeriasvindler sier Breivik han tok grep for å senke pengeforbruket hjemme.

- Jeg kunne velge å bruke 15 000 kri måneden på å fortsette å bo i min leilighet i Tidemands gate, men så tenkte jeg at jeg kan være litt konservativ med pengebruken. Da er det bedre å leie et rom hos min mor som jeg betaler 3500 kroner for, istedenfor å bruke veldig mye penger i denne fasen, sa Breivik i retten.

Aktor Svein Holden tok ordet:

- Bare ett siste spørsmål, litt generelt. Har du noen gang blitt utsatt for Nigeria-svindel?
- Nei, aldri, svarte Breivik.
Tjene penger Breivik har både i retten og for politiet forklart at han var mest opptatt av å tjene penger, før han ble «politisk bevisst».

LIBERIA: Anders Behring Breivik var i 2002 i Monrovia i Liberia. Dette bildet er tatt i samme by i oktober i fjor. Foto: REUTERS/Luc Gnago/NTB Scanpix
LIBERIA: Anders Behring Breivik var i 2002 i Monrovia i Liberia. Dette bildet er tatt i samme by i oktober i fjor. Foto: REUTERS/Luc Gnago/NTB Scanpix Vis mer

Massemorderen har hevdet at han dro fra Liberia til London, og at han der var på stiftelsesmøtet i Knights Templar. Politiet har fått bevist at han faktisk var i Liberia. De eneste sporene til Breiviks stopp i London på vei hjem, er to betalinger gjort med hans kredittkort på en flyplass på til sammen ca 100 kroner, opplyste aktoratet i går.

I avhør har Breivik, etter det Dagbladet forstår, forklart at Liberia-turen var en forutsetning for at han skulle få delta på et møte i Knights templar i London i mai 2002. Han har også forklart at han forsøkte å kjøpe diamanter, og at han ble tilbudt noen «til markedspris», men han droppet det han mente ville være en bortkastet handel. I stedet handlet han «lekediamanter» på butikken Bergmannen på Majorstua i Oslo.

Cover Breivik har både i avhør og i retten sagt at diamanthandelen bare var en coverhistorie.

- Hvis jeg hadde blitt arrestert i London eller Liberia fordi de var på sporet av serberen, måtte jeg ha et kredibelt cover. Ellers kunne jeg havnet på en overvåkingsliste for å ha hatt kontakt med en ettersøkt krigsforbryter. Det jeg var redd for, var å bli flagget av etterretningsmyndighetene i Europa, sa han.