SIKTET FOR DRAP OG DRAPSFORSØK: 21-åringen fra Geilo er fortsatt ikke avhørt. Foto: Privat
SIKTET FOR DRAP OG DRAPSFORSØK: 21-åringen fra Geilo er fortsatt ikke avhørt. Foto: PrivatVis mer

Polititeori: - Drept da han skulle redde sin venn

Politiet etterforsker nå opplysninger om at drapet på Bislett kan være et resultat av en langvarig krangel, og at offeret (22) ble drept da han prøvde å stoppe et slagsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere venner av de to ofrene etter episoden på Bislett natt til søndag, der en 21-åring fra Geilo er siktet for drap og drapsforsøk, forteller om en vedvarende konflikt mellom siktede og en 22-åring som ble alvorlig skadd i episoden. Han ligger fortsatt på Ullevål sykehus.

Dagbladet kjenner til at en polititeori er at denne krangelen blusset opp da den alvorlig skadde 22-åringen kom beruset hjem fra byen, og at dette var foranledningen til at en 22-årig venn ble drept.

Flere venner er avhørt av Oslo-politiet, og har oppgitt slike opplysninger i avhør.

- Vi vil se nærmere på det, og må snakke med siktede og den skadde for å høre hva de har å si til det. Jeg kan ikke utelukke at vi har mottatt samme informasjon som Dagbladet fra vennene til de involverte. Etterforskerne våre har gjort flere avhør, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

Etterforsker Venner og deltagere på festen lørdag kveld har en klar teori om drapet: konflikten mellom siktede og den skadde kameraten blusset opp, den skadde kameraten tok opp dette da han kom hjem fra byen, det oppsto bråk og den drepte 22-åringen prøvde å gripe inn.

Sentrale politikilder bekrefter overfor Dagbladet at vennenes teori vil bli etterforsket, og at lignende opplysninger er framlagt politiet

Tross teorien om handlingsforløpet, framstår drapet likevel som en tragedie og et sjokk for vennegjengen:  

- Det er ingen syndebukker i denne saken, sier en venn av alle de involverte til Dagbladet.

- Det er bare ofre.

Lå og sov Etter at det først hadde vært et vorspiel i leiligheten, der det hadde vært omkring 15 personer, hadde gjengen gått ut i to puljer. En, som var under 20 år, hadde gått på utestedet Lux. Noen hadde gått hjem. Den siste pulja skal ha vært på utestedene Oak og Horgan's i Oslo sentrum.

Den skadde 22-åringen kom ifølge nære venner hjem i leiligheten omkring tre kvarter før den drepte.

Politiet etterforsker nå om det i tidsrommet der 22-åringen var hjemme i leiligheten sammen med siktede, oppsto en krangel -  som så førte til drap da den 22-åringe kameraten kom og prøvde å gripe inn.

Siktede hadde ikke vært med på byen, siden han hadde vært ute kvelden i forveien. Han skal ha tilbragt kvelden på rommet sitt - sammen med en felles venn. De to skal ha gått og lagt seg litt etter at resten av festdeltagerne gikk ut. Vennen skal ha vært i leiligheten da drapet skjedde. Dagbladet var i kontakt med mannen i går. Han ønsket ikke å kommentere saken.  

Gode venner Flere venner skisserer følgende bilde av de tre involverte, som alle har kjent hverandre siden videregående:  

Den siktede 21-åringen fra Geilo: Sosial, munter, morsom, kreativ og aktiv. Skal i lengre tid ha hatt en konflikt med den skadde 22-åringen, som blant annet skal stamme fra diskusjoner, utlån av penger og forskjellig natur.

Den skadde 22-åringen fra Hallingdal: Svært fysisk aktiv, glad i å feste, lett å være sammen med.

Den drepte 22-åringen fra Hallingdal: Pliktoppfyllende, sosial, stilte alltid opp og grep inn om det oppsto en konflikt. Skal flere ganger ha gått imellom når det oppsto knuffing eller konflikter på byen.

Fortsatt kritisk Den skadde 22-åringen klarte å redde seg inn i en drosje, som kjørte ham til sykehus natt til søndag.

Da han kom til akuttmottaket ved Ullevål hadde han punktert hjerte, punkterte lunger, og andre andre alvorlige knivskader i overkroppen,

Han har gjennomgått flere operasjoner, og holdes nå i kunstig koma. Han omtales fortsatt som kritisk skadd.

- Jeg vet ikke med sikkerhet om det er fare for livet hans, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

- Verken siktede eller den skadde lar seg avhøre. Vi har fått beskjed fra sykehuset at den skadde neppe vil være i stand til å la seg avhøre denne uka. Den siktede er det litt fram og tilbake med, sier politiinspektør Rohde.

GODE KOMPISER: Den skadde (t.v.) og den drepte (t.h.) kompisen fotografert sammen. Foto: Privat
GODE KOMPISER: Den skadde (t.v.) og den drepte (t.h.) kompisen fotografert sammen. Foto: Privat Vis mer

Rohde opplyser at de ikke er kjent med om den beslaglagte kniven er drapsvåpenet eller om andre ting i leiligheten kan ha blitt brukt som våpen.

Ukjent motiv - Krimteknikerne har hittil bare jobbet i oppgang og utenfor leiligheten for å sikre spor i et område der folk ferdes. De har jobbet 22 timer i strekk, og må hvile. Vi har ikke begynt arbeidet i selve leiligheten ennå, sier Rohde.

-  Vi vet veldig lite om motiv og faktisk hendelsesforløp fordi begge som er i stand til å si noe om dette, er på sykehus.

- Er det negativt at det tar såpass lang tid mellom hendelsen og det første avhøret?

- Det er en normal tilnærming, men jeg tror ikke det vil påvirke deres forklaring i den situasjonen de er i nå.

Fengsling i dag Den siktede 21-åringen må ifølge loven fremstilles for varetektsfengsling i morgen. Da vil det ha gått 72 timer siden han ble pågrepet.

- Det reiser en del interessante spørsmål. Legene sier nei til at han kan kommunisere med både meg og politiet, og dermed kan han heller ikke stille i noe fenglsingsmøte, sier 21-åringens advokat Harald Stabell til Dagbladet.

Oslo tingrett kan heller ikke gjennomføre fengslingen som kontorforretning - at fengslingsmøtet gjennomføres i siktedes fravær. Dette forutsetter godkjennelse fra den siktedes side.

- Noen slik godkjennelse får vi ikke i og med at jeg ikke får møtt ham, sier Stabell.

Et alternativ er at 21-åringen ikke blir varetektsfengslet i morgen, men at politiet holder vakt med ham på sykehuset.

SKREV MED BLOD: Det sto «GUD» med blod på veggen i oppgangen. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SKREV MED BLOD: Det sto «GUD» med blod på veggen i oppgangen. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer