LA IGJEN GUL LAPP: Amerikansk politi har utlovet en dusør på 100 000 dollar - eller 775 000 kroner - til den som kan bidra til at Richard Matt (48) og David Sweat (34) igjen havner bak murene etter den spektakulære flukten lørdag. Foto: Med tillatelse fra New York-guvernør Andrew Cuomo
LA IGJEN GUL LAPP: Amerikansk politi har utlovet en dusør på 100 000 dollar - eller 775 000 kroner - til den som kan bidra til at Richard Matt (48) og David Sweat (34) igjen havner bak murene etter den spektakulære flukten lørdag. Foto: Med tillatelse fra New York-guvernør Andrew CuomoVis mer

Polititeori: - Fikk hjelp av kvinnelig fengselsansatt til den spektakulære flukten

Avhørt i går, og er allerede fjernet fra sin stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinnelig ansatt ved et fengsel i staten New York ble i går avhørt av politiet etter mistanke om at hun kan ha hjulpet de to drapsdømte fangene Richard Matt (48) og David Sweat (34) med å rømme, skriver The New York Post.

Fangene er fremdeles på frifot etter at de rømte fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora i staten New York lørdag morgen.

Ifølge avisa er ikke kvinnen fangevokter, og det vites foreløpig ikke hva som var hennes stilling ved fengselet. The Post siterer likevel en «høytstående kilde» på at hun ble avhørt i går og at hun allerede er fjernet fra sin stilling.

Avisa siterer også kilder på at Richard Matt (48) kan ha sjarmert den kvinnelige fengselsansatte til å hjelpe dem.

Dusør Tidligere i dag skrev Dagbladet at politiet nå har utlovet en dusør på 100 000 dollar - eller 775 000 kroner - til den som kan bidra til at Matt og Sweat igjen havner bak murene. Det melder den lokale nyhetsstasjonen WSYR.

Matt og Sweat forsvant ved å bore seg ut fra cella med elektronisk verktøy.

Politiet aner ikke hvor fangene fikk verktøyet fra. Ferden gikk videre gjennom tunneler og ut på åpen gate fra et kumlokk midt i en vei.

La igjen lapp Bilder fra rømningveien viser at Matt og Sweat etterlot seg en gul, liten lapp.

På lappen er det tegnet en smiley og skrevet «ha en fin dag».

Det er forløpig ikke bekreftet bakgrunnen for beskjeden, men trolig var det et stikk til myndighetene og fengselsbetjentene.

Cella til de to fangene sto plutselig tom under morgensjekken lørdag - og Sweat og Matt lurte vaktene ved å legge klær under dyna i senga for at ingen skulle merke at de var borte.

Guvernørens bilder New York-guvernør Andrew Cuomo omtaler situasjonen som «en krise» og var selv på en inspeksjon ved fengselet etter hendelsen i helga.

Bilder fra stedet viser at Matt og Sweat har skjært et hull i veggen inne på cella, for deretter å bevege seg gjennom et rørsystem. De skal også ha vært nede i kloakken, før de kom ut i det fri.

Dagbladet har fått tillatelse fra guvernørens pressesjef til å publisere Cuomos egne bilder fra inspeksjon etter rømningen.

David Sweat er dømt til livstid i fengsel for drap. Richard Matt soner en dom på 25 års fengsel for kidnapping av en mann som Matt senere slo til døde.

Ifølge guvernør Cuomo er rømningen den første siden fengselet ble bygget i 1865.

PÅ RØMMEN: Drapsdømte David Sweat (34) og Richard Matt (48) er på frifot. Foto: New York State Police/AP
PÅ RØMMEN: Drapsdømte David Sweat (34) og Richard Matt (48) er på frifot. Foto: New York State Police/AP Vis mer