Polititeori: - Sverget troskap til IS-leder under massakre mot helsesenter

Mener Tashfeen Malik (27) skrev Facebook-innlegg.

14 DREPT: 14 personer ble drept under en massakre mot et helsesenter i San Bernardino i California onsdag. Foto:. AP Photo/Chris Carlson/NTB scanpix
14 DREPT: 14 personer ble drept under en massakre mot et helsesenter i San Bernardino i California onsdag. Foto:. AP Photo/Chris Carlson/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syed Rizwan Farook (28) og kona Tashfeen Malik (27) var utstyrt med to rifler, to semi-automatiske håndvåpen og 1600 skudd da de drepte 14 personer i California onsdag. 21 personer ble skadd.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen CNN har etterforskere avdekket at Malik sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på Facebook under angrepet. De siterer tre politikilder med kjennskap til etterforskningen.

Etterforskningskilder sier at onsdagens angrep kan ha vært inspirert av IS, men at det ikke foreligger bevise for at IS ga ordre om angrepet, skriver NTB.

- Mulig motiv Ifølge en politikilde ble innlegget lagt ut på en konto brukt av kvinnen under et annet navn. Kanalen har ikke blitt fortalt hvordan politiet vet Malik lagde posten.

Nyhetsbyrået AP skriver at innleggene siden er slettet. Byrået skriver at den oppsiktsvekkende avsløringen er de første detaljene som kan forklare et mulig motiv for angrepet.

Det er foreløpig ikke avslørt noen detaljer om innlegget. Det er heller ikke sluppet noen bildet av kvinnen.

Tashfeen Malik er fra Pakistan og kom til USA i 2014 på et eksteskapsvisum før hun giftet seg med Rizwan Malik i California. Ifølge Reuters er hennes familie i Pakistan nå kontaktet av pakistansk etteretning som følge av etterforsknignen.

Under ransakingen av leieboligen til paret som var bosatt i området Redlands, fant politiet harddisker, datamaskiner og mobiltelefoner, men foreløpig skal det ifølge offisielle kilder tett på etterforskningen ikke være bevis for at de to hadde tilknytning til militante grupper i utlandet.

Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var født i USA, ha vært i kontakt med terrormistenkte som er under etterforskning av FBI, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen. Han skal blant annet ha reist til Saudi-Arabia i en måned tidligere i år.

Drept i aksjon Ekteparet ble drept i skuddveksling med politistyrker fem timer etter massakren ved Inland Regional Center i San Bernardino, California. 

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket ikke at det kan ha dreid seg om en arbeidskonflikt. Malik jobbet på helsesenteret og hadde tidligere på dagen hadde vært på en tilstelning. Det var dette førjulsarrangementer paret angrep.

Under massakren hadde ekteparet med seg to rifler og semiautomatiske våpen samt håndvåpen som alle var kjøpt lovlig. De var ikledd kamuflasje klær og utstyrt med over 6100 skudd og tolv rørbomberr.

Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var født i USA, ha vært i kontakt med terrormistenkte som er under etterforskning av FBI, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen.

Dagbladet kommer med mer!