Polititeori: - Uskyldig offer for hevnoppgjør

Mohammad Arshad (52) kan ha blitt overfalt av menn med slagvåpen som ventet på en annen person. Politiet alibisjekker navngitte, tunge kriminelle.

OFFER I DRAPSSAK: Mohammad Arshad (52) var på vei hjem til kona da han ble angrepet og ble liggende livløs i gata. Han døde kort tid etter på sykehus. Arkivfoto: OLAV OLSEN / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX
OFFER I DRAPSSAK: Mohammad Arshad (52) var på vei hjem til kona da han ble angrepet og ble liggende livløs i gata. Han døde kort tid etter på sykehus. Arkivfoto: OLAV OLSEN / AFTENPOSTEN / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om drapssaken? Send sms eller ring direkte til journalisten på 412 15 090, eller send epost til 2400@db.no.

(Dagbladet): Da den høyt respekterte pubeieren  seint fredag kveld ringte kona mens han var på vei hjem fra jobb, virket alt som normalt. Minutter senere lå han døende midt i gata et steinkast fra hjemmet på Manglerud.

Politiet har flere interessante opplysninger å gå etter i jakten på de eller den som sto bak det dødelige overfallet. Samtidig framsto det i går som uforståelig hvorfor det var 52-åringen volden gikk ut over.

Mohammad Arshad eide og drev to forskjellige serveringssteder i Oslo - Waldemars Café på St. hanshaugen og Frognerstranda kro. Han  har lagt ned utallige arbeidstimer i bedriftene gjennom mange år, har aldri vært del av noe kriminelt miljø og var høyt respektert blant mange norskpakistanere i Norge og på arbeidsstedene.

- Han var virkelig et flott menneske og var familiens overhode og forbilde. Samtidig var han godt likt i en helt enorm omgangskrets. Han var alltid fredelig og tålmodig, og var noen uvenner eller hadde konflikter var målet hans alltid å løse det for dem på en rolig måte, sier avdødes fetter til Dagbladet.

«Spanet» i området Etter det Dagbladet erfarer mener politiet at 52-åringen kan ha blitt et uskyldig offer for en bestemt konflikt han ikke selv var en del av. Konflikten knyttes til en rekke voldelige og truende konfrontasjoner de siste ukene rundt de samme, straffedømte mennene.

Én teori er at flere menn skjult i en bil fredag kveld holdt oppsikt med gata på Manglerud for å overfalle en annen navngitt person, da 52-åringen kom kjørende og ble oppfattet som et alternativt mål for gjerningsmennene. Angriperne kan ha brukt slagvåpen mot mannens hode.

Dagbladet kjenner til at politiet i går brukte store ressurser for å sjekke alibiene til flere navngitte, voldsdømte menn som knyttes til den aktuelle konflikten. Etterforskerne tok også høyde for at en eller flere gjerningsmenn kunne være i ferd med å forlate landet etter angrepet på Manglerud.

I de kriminelle miljøene i hovedstaden ble drapssaken i går oppfattet som et fatalt mislykket hevnangrep,  der noen kan ha forsøkt å sende et signal til personene de egentlig var på jakt etter.

Drapsetterforskerne er kjent med den aktuelle konflikten, men politiet ville i går kveld ikke kommentere detaljer i Dagbladets opplysninger.

- Vi har fått opplysninger vi nå jobber grundig med, men vi jobber ikke bare med ett spor. Per nå har vi ikke pågrepet noen i saken, understreket Grete Lien Metlid, fungerende sjef ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Hun opplyste at politiet ennå holder alle muligheter åpne og at saken har høyeste prioritet ved voldsavsnittet.

- Det er viktig at alle som kan sitte med opplysninger om saken tar kontakt med oss, sier Metlid.

Ringte hjem En av Mohammad Arshads søskenbarn forteller at avdøde fredag hadde vært på jobb hele kvelden på den ene puben han driver på St. Hanshaugen i Oslo, før han overlot stengingen til andre ansatte og satte kursen hjemover i bil. Da han skulle dra fra jobb ved midnattstider, ringte han ektefellen.

- Han sa til kona at «jeg er hjemme om en halvtime». Etter rundt en halvtime prøvde hun å ringe ham opp igjen, men da var trolig angrepet skjedd, sier slektningen til Dagbladet.

Det tar normalt i underkant av tjue minutter å kjøre fra serveringsstedet til villastrøket der 52-åringen parkerte bilen, et steinkast fra sin egen bolig på Manglerud. Åstedet tyder på at han ble overfalt like ved bilen. Bare noen meter unna, midt i veibanen, ble han liggende livløs fram til han ble funnet av en tilfeldig forbipasserende drosjesjåfør like før klokka 00.30.

- Det virker nesten som om dette var planlagt. Men jeg kan ikke fatte at en eller annen drittsekk har gjort dette mot akkurat ham, han er verdens snilleste menneske, sier fetteren.

Familien var like ved På grunn av nærheten til åstedet fikk den nærmeste familien vite om det blodige angrepet allerede i minuttene etter at 52-åringen ble funnet. Seinere på natta fikk de dødsbudskapet.

- Sønnene hans satt i en kjellerleilighet like ved og kom ut da de så alle blålysene. De trodde først bare det var en utrykning på grunn av festbråk i nabolaget. Etterhvert strømmet det til sjokkerte venner og slektninger som ble værende gjennom natta for å støtte familien, forteller slektningen.

I går morges spredte nyheten om det tragiske dødsfallet seg raskt i Arshads store vennekretsen.

- Dette er fryktelig sørgelig. Det kommer veldig overraskende at han har blitt utsatt for noe sånt, jeg har kjent ham i 30 år , sier én venn til Dagbladet.

Han beskriver 52-åringen som rolig og pliktoppfyllende.

- Han var en helt ordinær, lovlydig familiemann som jobbet hele tida og som aldri utmerket seg negativt. Ingen av vennene vet hva som har skjedd, nå får vi bare se hva politiets etterforskning viser, sier vennen.

ANGREPET VED BILEN: Arshad hadde trolig nettopp parkert bilen sin (med åpne dører på bildet) og skulle spasere et par hundre meter til boligen da overfallet skjedde. Foto: DANIEL LAABAK
ANGREPET VED BILEN: Arshad hadde trolig nettopp parkert bilen sin (med åpne dører på bildet) og skulle spasere et par hundre meter til boligen da overfallet skjedde. Foto: DANIEL LAABAK Vis mer